Pētniece: ASV senatoru vizīte - Latvijas valsts iedrošināšana (18)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV senatoru vizītes pamatmērķis bija iedrošināt Latvijas valsts pārvaldi un mūsu sabiedrību, ka ASV kā militāri spēcīgākā NATO dalībvalsts ir gatavas uzturēt 5.panta solījumus, aģentūrai LETA norādīja Latvijas Ārpolitikas institūta pētniece Diāna Potjomkina.

Baltijas valstis vēsturiski bijušas atšķirīgas, jo ir vienīgās kādreizējās PSRS republikas, kas mainīja savu ārpolitisko orientāciju un izvēlējās Rietumu ceļu, norādīja Potjomkina. Viņa skaidro, ka Krievija bija pret Latvijas dalību NATO, un uzskata, ka joprojām nav līdz galam samierinājusies ar savas ietekmes zudumu.

Viņa norāda, ka to pašu apliecināja nesenā ASV viceprezidenta Džo Baidena vizīte, kad viņš Viļņā tikās gan ar Lietuvas, gan ar Latvijas prezidentu.

«Taču redzam, ka šajā gadījumā uz Latviju atbraukuši republikāņi, tātad atbalstu saņemam arī no šīs partijas. Es pieļauju, ka kaut kādā veidā senatoru mērķis arī bija vēlreiz apliecināt savu nostāju Krievijai, bet domāju, ka Krievija jau bija pietiekami labi par to informēta. Makeins ir viens no tiem ASV politiķiem, kas uztur visstingrāko politiku pret Krieviju. Viņš arī kritizēja ASV prezidenta Baraka Obamas «restartēšanas» politiku,» sacīja Potjomkina.

Jautāta, vai ASV pēc senatoru vizītes pievērsīs lielāku uzmanību Baltijai, viņa norāda, ka šī uzmanība tāpat ir bijusi pietiekama un pat vairāk nekā pietiekama, ņemot vērā, ka objektīvi Baltijas valstis nav «smagsvari» starptautiskajā politikā.

«Šis ir vēl viens uzmanības apliecinājums. Protams, ka ASV jau pirms tam uzmanīgi sekoja līdzi situācijai Baltijas jūras reģionā, taču Ukrainas konflikts šobrīd ir tik aktuāls, ka Krievijas kaimiņvalstīm jāpavirzās salīdzinoši vēl augstāk ASV ārpolitiskajā dienaskārtībā,» skaidroja Potjomkina.

Latvijā jau ir NATO klātbūtne, uzskata Potjomkina, norādot uz kopīgajām militārajām mācībām un jauno NATO Stratēģiskās komunikācijas centru. «Domāju, ka daudz kas varētu tikt darīts līdzīgā virzienā.»

Runājot par enerģētisko sadarbību starp ASV un Latviju, Potjomkina norādīja, ka šobrīd ES-ASV sarunās ir aktualizējies jautājums par iespējamo ASV sašķidrinātās dabasgāzes eksportu uz Eiropu. Lielas cerības tiek liktas uz jauno Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības līgumu, sarunas par kuru vēl turpinās.

Jau ziņots, ka ASV Republikāņu partijas senatori Džons Makeins, Džons Baraso un Džons Hovens reģionālās vizītes laikā Latvijā uzturējās no 15.aprīļa līdz 16.aprīlim.

Latvijā senatori tikās ar prezidentu Andri Bērziņu, kā arī Latvijas augstākajām amatpersonām, lai pārrunātu situāciju Ukrainā, Baltijas reģiona drošības jautājumus, kā arī ASV un Latvijas sadarbību NATO.

Tāpat ASV senatori apmeklēja Ādažu poligonu, kur tikās ar aizsardzības ministru Raimondu Vējoni un Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Raimondu Graubi, iepazīstoties ar Latvijas bruņoto spēku kaujas spēju attīstību.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu