Koalīcijā nediskutē par Dombrovska virzīšanu komisāra amatam (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valdošā koalīcija vēl nav diskutējusi par ekspremjera Valda Dombrovska (V) virzīšanu eirokomisāra amatam, liecina veiktā politiķu aptauja. Lielākā daļa valdības partneru pozitīvi vērtē Dombrovska kandidatūru, savukārt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) pauž kritiku par Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) izdarīto izvēli nekonsultēties šajā jautājumā.

Straujuma 17.aprīlī Eiropas Komisijas prezidenta amata kandidātam Žanam Klodam Junkeram apstiprinājusi, ka virzīs bijušo premjerministru Dombrovski eirokomisāra amatam.

Reformu partijas (RP) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica uzskata, ka Dombrovskis ir redzamākais un spēcīgākais kandidāts eirokomisāra amatam. Viņa aicinās arī RP atbalstīt ekspremjera kandidatūru, jo Dombrovskim ir vislielākās izredzes ieņemt spēcīgu eirokomisāra amatu, kā arī EK viceprezidenta amatu. Ekspremjers tiek ļoti augstu vērtēts starp Eiropas politiķiem, turklāt - jo spēcīgāku kandidātu valsts izvirza, jo labākas ir viņa izredzes ieņemt nozīmīgāku posteni, norādīja Kalniņa-Lukaševica.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-'Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš sacīja, ka koalīcijā jautājums par Dombrovska izvirzīšanu komisāra amatam nav pārrunāts un jautājums par eirokomisāra amatu ir atvērts. Tāpēc par to nav diskutējusi arī nacionālās apvienības frakcija. Bērziņš norādīja, ka augsti vērtē Dombrovski, tomēr par eirokomisāra amata kandidātu vēl nepieciešama diskusija. Nacionālās apvienības politiķis uzskata, ka par šo jautājumu būtu lietderīgi diskutēt vismaz Saeimas Eiropas lietu komisijā.

ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis norādīja, ka politiskais spēks būtu sagaidījis, ka Straujuma savu lēmumu vispirms pārrunās ar koalīcijas partneriem, nevis runās caur presi. "Ko tur atbalstīt vai neatbalstīt," noteica politiķis, skaidrojot, ka ZZS nav lielas pretenzijas pret ekspremjera kandidatūru, taču šajā gadījumā runa ir par komunikācijas formu un par darba ētiku. Šāda rīcība dod iespēju ZZS rīkoties līdzīgi, piemēram, 2015.gadā virzīt savu Valsts prezidenta amata kandidātu, neinformējot "Vienotību".

Neatkarīgā deputāta Klāva Olšteina vadītie pie frakcijām nepiederošie deputāti uzskata, ka Straujuma ir izdarījusi lielisku izvēli un ka būtu grūti atrast piemērotāku kandidatūru. Dombrovskis ar savu rīcību ir parādījis savas stiprās puses, tostarp piemērotību darbam Eiropā, aģentūrai LETA sacīja Olšteins. Viņš pauda cerību, ka ekspremjers ar savu pienesumu nesīs ieguvumu Latvijai, līdzīgi kā eirokomisārs Sīms Kallass sniedz labumu arī Igaunijai.

Opozīcijā esošās politiskās apvienības "Saskaņas centrs" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins aģentūrai LETA pauda viedokli, ka "viss, kas notiek ap Dombrovski, ir priekšvēlēšanu kampaņas viltīgs elements". Viņš uzskata, ka "Vienotība" izmanto Dombrovska tēlu, lai uzturētu interesi par partiju.

Jau vēstīts, ka Saeimas deputāti 21.novembrī konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputātu iesniegto likumprojektu "Grozījumi Saeimas Kārtības rullī", kas paredz eirokomisāra apstiprināšanu pielīdzināt Saeimas Prezidija locekļu, Valsts prezidenta un valsts kontroliera amata pretendentu apstiprināšanai. Tālāka likumprojekta virzība nav notikusi.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu