Vešņakovs: miers Eiropā iespējams tikai ar Krievijas līdzdalību (85)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vēsture ir demonstrējusi, ka mieru un stabilitāti Eiropā izdevies nodrošināt tikai periodos, kad Krievija aktīvi piedalījusies notikumos kontinentā, uzstājoties «Baltijas Foruma» organizētā konferencē «Austrumu partnerības iespējas un izmaksas», sacīja Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs.

Mēģinājumi izolēt Krieviju tikmēr iekustinājuši procesus, kuri noveduši pie pasaules karu katastrofām, uzsvēra vēstnieks.

Latvija, pasludinot, ka «Austrumu partnerība» būs prezidentūras prioritāte, uzņēmusies lielu atbildību, sacīja Vešņakovs. Krievijas vēstnieks norādīja, ka sākotnēji no Rīgas izskanējuši daudzsološi signāli, kas vēstījuši par nepieciešamību ņemt vērā Krievijas intereses un veidot dialogu ar Maskavu. Tomēr šī retorika beigusies un šobrīd tiek piedāvāts reformēt «partnerību», ar ASV palīdzību pārveidojot to par «Eiroatlantisko austrumu partnerību», sacīja vēstnieks.

«Austrumu partnerības» politika saskārusies ar dziļu krīzi un ir ironiski, ka par redzamāko «partnerības» stūrakmeni kļuvusi Ukrainas krīze. «Protams, satricinājumi, kurus mūsu acu priekšā pārdzīvo Ukraina, ir rezultāts pirmkārt jau pašas valsts vēsturei un politikai. Tomēr, vai Eiropas Savienība darīja pareizi, izmantojot «partnerību», liekot Kijevai izdarīt izvēli uz kuru tā nebija gatava?», jautāja Vešņakovs.

Vēstnieks uzsvēra, ka viņa valsts nebaidās no «Austrumu partnerības» programmas, tomēr vēlas, lai procesi, kas notiek starp ES un Krievijas kaimiņvalstīm, būtu caurredzami. Krievija ar ES vēlētos sadarboties līdzvērtīgos un abpusēji izdevīgos projektos, akcentēja Vešņakovs. Tāpat viņš atgādināja par topošo Eiroāzijas ekonomisko savienību, kas ar ES varētu viens otru veiksmīgi papildināt.

Vešņakovs norādīja, ka Krievija piedāvā vēlreiz apdomāt cita veida stratēģiju – bez dalījuma blokos, bez valstu iedalījuma «skolotājos» un «skolniekos». «Mēs nevēlamies, lai rastos sistēma, kurā notiek konfrontācija starp integrācijas modeļiem. Mūsu alternatīva – Krievijas piedāvātā vienotā ekonomiskā un humanitārā telpa no Lisabonas līdz Klusajam okeānam. Telpa, kurā valda drošība un attīstība,» teica vēstnieks.

Jūrmalā, 23. un 24.maijā, notiek «Baltijas Foruma» rīkota konference «Austrumu partnerības iespējas un izmaksas». Pasākuma laikā eksperti, politologi un diplomāti mēģinās atbildēt uz jautājumu – kāda var būt Austrumu partnerības ceļa karte, lai jauni un jau iesakņojušies konflikti neiegrūstu Eiropu pasaules mēroga nelaimē, iepriekš informēja Foruma rīkotāji.

Komentāri (85)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu