Ušakovs: Zema vēlētāju aktivitāte palīdzēja «Vienotībai» un «Latvijas Krievu savienībai» (39)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zema vēlētāju aktivitāte Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās palīdzēja diviem konkrētiem politiskiem spēkiem - «Vienotībai» un «Latvijas Krievu savienībai», uzskata Rīgas mērs un partijas «Saskaņa» līderis Nils Ušakovs.

Ušakovs sacīja, ka tieši šīm partijām, saskaņā ar vēlētāju aptaujām, ir krietni labāks rezultāts nekā bija aptaujās pirms vēlēšanām.

Tomēr

oficiālie vēlēšanu rezultāti «Saskaņai» parasti ir labāki, nekā to rāda vēlētāju aptaujas,

uzsvēra Ušakovs, piebilstot, ka kopumā atšķirība starp pirmo un otro vietu būs minimāla.

Zemo vēlētāju aktivitāti Ušakovs skaidroja ar vairākiem iemesliem. Viņš norādīja, ka visās vēlēšanās pēdējos gados aktivitāte samazinās. «Cilvēki mazāk tic, ka viņi var kaut ko mainīt, piedaloties vēlēšanās,» pauda «Saskaņas» līderis.

Vēl viens iemesls ir saistīts ar to, ka Eiropas Parlaments «pats par sevi ierindas iedzīvotājam nav interesants», uzskata Ušakovs. Viņš piebilda, ka aktivitāti ietekmēja arī tas, ka cilvēkiem jābalso konkrētos iecirkņos.

Būtiski vēlētāju dalību vēlēšanās ietekmēja arī laika apstākļi,

akcentēja Ušakovs.

Kā ziņots, atbilstoši «Latvijas faktu» sadarbībā ar Latvijas Televīziju veiktās vēlētāju aptaujas datiem par «Vienotību» nobalsojuši 31,2% aptaujāto vēlētāju, par «Saskaņu» - 13,1%, par «Visu Latvijai»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) - 11,7%, par Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) - 6,2%, par Latvijas Krievu savienību (LKS) - 5,5%, par «Alternative» - 3%, par «Latvijas attīstībai» - 2,4%, par Latvijas Reģionu apvienību - 1,8%, par Latvijas sociālistisko partiju - 1,4%, bet par pārējām partijām - mazāk nekā 1% aptaujāto balsotāju.

Šāda balsu sadalījuma gadījumā «Vienotība» varētu iegūt četrus no astoņiem Latvijai atvēlētajiem EP deputātu mandātiem, bet «Saskaņa», VL-TB/LNNK, ZZS un Tatjanas Ždanokas vadītā LKS iegūtu pa vienam mandātam, tomēr ir sīva cīņa par to, vai «Vienotība» iegūs četras vietas, vai tomēr «Saskaņa» iegūs divas vietas, bet «Vienotībai» paliks trīs mandāti.

Kopumā tikuši aptaujāti 14 710 vēlētāji, bet atteikušies atbildēt 21,9% aptaujāto balsotāju.

Komentāri (39)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu