Zolitūdes traģēdijas mācība tiek aizmirsta (12)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pēc Zolitūdē notikušās traģēdijas ne visos veikalos tiek ievērota darba drošība, šodien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta panorāma» teica Valsts darba inspekcijas (VDI) direktors Renārs Lūsis.

Pašlaik VDI veic pārbaudes visā Latvijā. Lūsis atzīst, ka cilvēkiem atmiņa ir pārāk īsa un Zolitūdes mācība tiek aizmirsta.

VDI darbinieki atklājuši veikalus, kuros evakuācijas ejas nav atbrīvotas,

darbinieki ne visi ir apmācīti evakuēties, kā arī visiem darbiniekiem nav veiktas veselības pārbaudes.

Tematiskās pārbaudes notiek arī būvniecībā, kur šogad notikuši jau trīs letāli nelaimes gadījumi, kas ir vairāk nekā visā 2013.gadā, teica Lūsis.

Viņš atgādināja, ka VDI ir pabeigusi izmeklēšanu par nelaimes gadījumu «Maxima» veikalā Zolitūdē. VDI izmeklēšanas komisija identificēja nelaimes gadījuma cēloņus, par kuriem ir atbildīga «Maxima Latvija», proti,

netika novērtēta uz veikala ēkas jumta notiekošo būvdarbu potenciālā ietekme uz veikala darbiniekiem,

nodarbinātie netika instruēti par rīcību trauksmes signalizācijas iedarbošanās gadījumā un netika organizēta nodarbināto evakuācija trauksmes signalizācijas darbības laikā.

«Maxima» nepiekrīt

SIA «Maxima Latvija» komunikācijas vadītājs Jānis Beseris informēja: lai arī atsevišķi VDI sagatavotajā aktā par darba aizsardzību uzņēmumā izvirzītie jautājumi būtu izskatāmi un pilnveidojami, «Maxima» nepiekrīt aktā norādīto apstākļu izklāstam un normatīvo aktu interpretācijai, kas balstīta uz faktos nepamatotiem minējumiem un pieņēmumiem,

Kā šodien «Rīta panorāmai» uzsvēra Lūsis, VDI uzskaitījusi faktus, kas ir šīs iestādes kompetencē, bet nenorāda, kura persona ir vainīga. To noskaidros tiesībsargājošās iestādes. Viņš piebilda, ka tā ir ierasta prakse, ka uzņēmumi pārsūdz VDI lēmumus par konstatētajiem pārkāpumiem.

Jau ziņots, ka 2013.gadā «Maxima Latvija» apgrozījums bija 660,3 miljoni eiro, kas salīdzinājumā ar 2012.gadu ir kāpums par 4%. «Maxima Latvija» veikalu apgrozījums 2012.gadā sasniedza 640,82 miljonus eiro. Koncerna peļņa 2012.gadā bija 20,4 miljoni eiro.

«Maxima Latvija» dibināta 2000.gada 29.novembrī. Koncerna pamatkapitāls ir 4,91 miljons eiro. «Maxima Latvija» mātesuzņēmums ir Lietuvā reģistrētais «Vilniaus Prekyba UAB», kura mātesuzņēmums savukārt ir Nīderlandē reģistrētais «Lincoln Land Erste B.V.».

Pērn 21.novembrī Zolitūdē, iebrūkot lielveikala «Maxima» jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu