Kažociņš: Cittautiešu integrācija Latvijā tomēr lēnām iet uz priekšu (14)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Neraugoties uz nemitīgo sūrošanos, ka valsts neko nav izdarījusi cittautiešu integrācijā, tā tomēr lēnām iet uz priekšu, intervijā «Latvijas Avīzei» atzīst bijušais Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktors Jānis Kažociņš.

Viņš atgādina - jau 2012.gadā Krievijas prezidents Vladimirs Putins rakstīja, ka nevar samierināties ar nepilsoņu statusu, kāds ir izveidots Igaunijā un Latvijā. Latvijā dzīvo lielākā krievu diaspora - 27%. Ja tiem pieskaita arī mājās krieviski runājošos, sanāk ap 34%. «Viņus mēģinās izmantot pret Latviju, tajā skaitā mēģinās izmantot nepilsoņus,» brīdina Kažociņš.

Tai pašā laikā viņš atgādina, ka 1995.gadā Latvijā dzīvoja 735 000 nepilsoņu, bet tagad - 280 000 nepilsoņu. No tiem gandrīz puse ir vecāki par 60 gadiem. Vēl labāka statistika ir tā, ka pērn 89% nepilsoņu ģimenēs dzimušo bērnu tika reģistrēti kā Latvijas pilsoņi, intervijā «Latvijas Avīzei» klāsta Kažociņš.

«Protams, piederība Latvijas pilsonībai mūsu apstākļos ne vienmēr nozīmē lojalitāti Latvijai, taču, izvēloties pilsonību, palīdz lojalitāti pa drusciņai celt, jo jūt kaut kādu piederību. Pavērtēsim 9.maiju, kurā mūsu krievi iet, jo viņu vectēvi palīdzējuši sakaut fašismu. Nu labi, lai tā būtu. Pērn pie pieminekļa saskaitīja 160 000, šogad rēķināja ap 120 000 klātesošo. Nu - šogad bija. Tomēr šogad tiešraide no Maskavas agresīvās militārās parādes tika atcelta. Pērn Jura krusta lentītes «krāšņoja» vai katru otro automašīnu un daudzas krūtis, šogad - tikai ļoti retajam. Mainījusies arī svētku uzrunu tonalitāte,» uzsver Kažociņš.

«Mans secinājums: neraugoties uz nemitīgo sūrošanos, ka neesam neko izdarījuši cittautiešu integrācijā, tā lēnām iet uz priekšu. Mūsu krievus prezidents [Valdis] Zatlers reiz nosauca par labākajiem krieviem pasaulē. Es domāju, ka viņi tiešām ir ļoti atšķirīgi no Krievijas krieviem, un vietējiem nav nekāda interese, lai viņus nāktu un «no ES un Ušakova jūga» atbrīvotu,» domā Kažociņš.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu