Kalniete: Krievija pēc aviokatastrofas turpina aktīvi ievest militāro tehniku (24)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Krievija arī pēc «Malaysia Airlines» katastrofas Ukrainā turpina aktīvi ievest militāro tehniku, aģentūrai LETA atklāja Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (V), kura sākusi divu dienu darba vizīti Ukrainā.

«Mans pirmais gājiens bija uz Maidanu, kur cilvēki bija sagatavojušies atdot savu dzīvību. Šodien Maidans ir daudz mierīgāks - tā ir kā piemiņas vieta, kurā ir vairākas teltis un joprojām pulcējas cilvēki. Liela daļa no tiem, kuri tur atradās saspīlētākajā laikā, šobrīd ir Austrumukrainā. Cilvēki ir vienoti,» savos novērojumos dalījās deputāte.

«To apliecināja arī Ukrainas baznīcas patriarha sacītais, ka faktiski visas Ukrainas denominācijas tagad strādā kopā, jo vēlas miermīlīgu situācijas risinājumu. Vienīgā baznīca, kas atturas no šādas nostājas, ir Maskavas baznīca,» piebilda Kalniete, skaidrojot, ka šāda nostāja rada ievērojamas pārmaiņas Ukrainas sabiedrībā. «Arvien vairāk cilvēku pievienojas Kijevas pareizticīgajai baznīcai, kas sniedz iespēju Ukrainā izveidot vienotu pareizticīgo baznīcu.»

Politiķe skaidroja, ka situācija Ukrainā joprojām ir salīdzinoši saspīlēta. To viņai apliecinājis arī Ukrainas aizsardzības ministrs Valērijs Heletejs, kurš, EP deputātiem sniedzot detalizētu pārskatu par situāciju Austrumukrainā, norādījis, ka valsts vēlas pēc iespējas ātrāk slēgt tos divus robežpunktus, kurus Krievija aktīvi izmanto militārās tehnikas ievešanai valstī.

«Bija cerības, ka Krievija pārtrauks bruņojuma ievešanu Ukrainā pēc «Malaysia Airlines» katastrofas, taču noticis pretējais. Bruņojuma ievešana valstī norisinās vēl intensīvāk,» stāstīja Kalniete. «Tas būs Ukrainas stratēģiskais mērķis - slēdzot šos robežpunktus, iegūt kontroli pār to caurplūsmu.»

«Viņi gan izteica ļoti skaidru vilšanos, ka Eiropa nespēj pieņemt stingrāku nostāju pret [Krievijas prezidentu Vladimiru] Putinu. Tāpat tika atgādināts par situācijas līdzību ar Otrā pasaules kara sākumu, kad, mēģinot novērst situācijas saasināšanos, netika veiktas nepieciešamās darbības, lai apturētu agresoru. Arī šodien tā nav tikai Ukrainas problēma, tā ir Eiropas un visas pasaules problēma, lai netiktu izraisīts trešais pasaules karš,» sacīja Kalniete. «Viņi gan ir sapratuši, ka vienīgi paši spējīgi atrisināt šo situāciju.»

Jau ziņots, ka Kalnietei Ukrainā paredzētas tikšanās ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko, valsts premjeru Arsēniju Jaceņuku, parlamenta priekšsēdētāju Aleksandru Turčinovu un Kijevas mēru Vitāliju Kļičko.

Pēc divu dienu vizītes Ukrainā Kalnietei paredzēta vizīte Moldovā.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu