Trešdaļa vecāku atbalsta bērna lēmumu ņemt aizdevumu izglītībai (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Trešdaļa jeb 32% vecāku, kuru bērni ir vecumā no 19 līdz 25 gadiem un nolemj turpināt mācības augstskolā, atbalsta atvašu lēmumu ņemt ilgtermiņa aizdevumu izglītības iegūšanai, liecina «Swedbank» veiktā aptauja.

Tomēr lielākā daļa jeb 67% aptaujāto vecāku uzskata, ka viņiem pašiem būtu jānodrošina saviem bērniem finansiāls atbalsts augstākās vai profesionālās izglītības saņemšanai. Visbiežāk tā domā Latvijas reģionu pilsētās dzīvojošie - 76% - , kamēr Rīgā un laukos tam ir mazāks atbalsts - attiecīgi 63% un 60%.

Puse jeb 51% vecāku gan norāda, ka, ņemot vērā pašreizējo dzīves situāciju, viņiem būtu grūtības nodrošināt saviem bērniem finansiālu atbalstu augstākās izglītības saņemšanai. Visbiežāk ar šādām problēmām saskartos laukos dzīvojošie - 68% - pretstatā 44% pilsētnieku.

«Swedbank» Jauniešu segmenta vadītāja Ieva Langenfelde norāda, ka rūpes par bērna nākotni vienmēr ir bijusi viena no vecāku galvenajām prioritātēm, taču ne vienmēr ģimenes finansiālā situācija ļauj bērnam sniegt iespēju studēt izvēlētajā mācību iestādē. «Šādā situācijā var izmantot studiju kredītu, kura mērķis ir mācību maksas segšana augstākās izglītības iestādēs Latvijā un ārvalstīs. Izglītības iegūšana ir ieguldījums bērna nākotnē, kas ir ilgtermiņa investīcija,» piebilst Langenfelde.

No aptaujātajiem vecākiem, kuru bērni ir vecumā no 19 līdz 25 gadiem, 13% ir galvojuši studiju kredītu un vēl 6% - studējošo kredītu. Savukārt to vecāku vidū, kuru bērni jau vecāki par 25 gadiem, gandrīz piektdaļa jeb 19% ir bijuši par galvotājiem savu atvašu studiju kredītam, bet 11% - arī studējošo kredītam.

«Swedbank» vecāku aptauja veikta 2014.gada maijā sadarbībā ar «OMD Snapshots», aptaujājot 502 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 20 līdz 74 gadiem, kuriem ir bērni. Aptauja veikta Rīgā, citās Latvijas pilsētās un lauku rajonos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu