Eksperti: Pāragri svinēt uzvaru pār psihoaktīvo vielu izplatību (19)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai gan kopš šā gada aprīlī veiktajiem likuma grozījumiem tā dēvētās spaisa bodītes no ielām ir pazudušas un slimnīcās jauni šo narkotiku upuri nonāk daudz retāk, svinēt uzvaru pār psihoaktīvo vielu izplatību ir pāragri, šodien notikušajā konferencē-diskusijā par «legālo narkotiku» lietošanas problemātiku Latvijā un Eiropā norādīja eksperti.

Rīgas Pašvaldības policijas priekšnieks Juris Lūkass šodien konferencē atzina, ka narkotiku izplatība joprojām notiek, taču tirdzniecība pārcēlusies uz interneta vidi. Policijas rīcībā ir informācija par aptuveni septiņiem šādiem «interneta veikaliem».

Latvijas Narkologu asociācijas vadītāja Astrīda Stirna norādīja, ka līdz pagājušā gada beigām fiksētas vairāk nekā 350 psihoaktīvo vielu versijas un arvien tiek sintezētas jaunas psihoaktīvās vielas, kuru identificēšana var būt apgrūtināta. Kopš likuma grozījumiem, kas paredz kriminālatbildību par psihoaktīvo vielu izplatīšanu, tirdzniecības vietas ir slēgtas, taču izplatīšana turpinās internetā. 2013.gadā Eiropā kopumā bijušas vairāk nekā 65 šādas tīmekļa vietnes.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka 15 līdz 24 gadus vecu jauniešu vidū joprojām ir augsta psihoaktīvo vielu izplatība un lietošana. Jaunieši tās lieto, lai apmierinātu ziņkāri, bēgtu no īstenības, atbrīvotos, bet realitātē viņus piemeklē apziņas traucējumi, uzbudinājums, panika, eiforija, atmiņas traucējumi, emociju sajukums, daudziem šīs vielas provocē psihiskas slimības. Stirna norādīja, ka šo vielu iedarbība var turpināties dienu vai divas, bet citi pacienti pat mēnesi neiziet no šā stāvokļa.

Viņa gan piebilda, ka pēdējā laikā slimnīcās lielākoties nonāk atkarīgie jaunieši, kuri turpina meklēt veidus, kā iegādāties narkotikas, taču jauni pacienti kopš likuma grozījumiem neesot manīti.

Rīgas pašvaldības Bērnu un jauniešu centra struktūrvienības «Ilga» vadītāja Inga Dreimane norādīja, ka narkotiku izplatības ierobežošanai nepieciešams cīnīties ar cēloņiem - ar nelabvēlīgās ģimenēs augušu bērnu ikdienu, no kuras viņi mēģina aizbēgt. Dreimane sacīja, ka vājas sekmes un nepakļaušanās disciplīnai ir sekas tam, ka daudzu bērnu dzīvē ir nepiepildīti robi personībā. Tos jaunieši cenšas aizpildīt dažādos veidos, visbiežāk ar narkotikām, tāpēc ir svarīgi nevis vienkārši atstāt robu, aizliedzot šīs vielas, bet aizpildīt to ar citām nodarbēm, izspiežot narkotikas no redzesloka.

Dreimane mudināja fokusēties uz bērnu un jauniešu iespēju izaugt un mainīties, pirmkārt, parādot, ka ir iespējams rīkoties citādāk, un palīdzot noticēt, ka citādāk rīkoties ir iespējams, kā arī atbalstīt, lai jaunieši uzdrīkstētos savu rīcību mainīt. «Mēs ļoti gribētu, lai jaunieši pārstāj pieprasīt narkotikas, bet pirms tam mums jāveic liels mājasdarbs, iedrošinot viņus rīkoties citādāk,» uzsvēra speciāliste.

Konferences dalībnieki bija vienisprātis, ka ir jāturpina darbs, nodrošinot dažādus alternatīvus pasākumus, kas palīdzētu bērniem no nelabvēlīgām ģimenēm parādīt citus virzienus, kā mainīt savu dzīvi.

Viens no šādiem pasākumiem notiks rīt, 26.jūlijā, Spīķeru laukumā, no plkst. 12 līdz 16. Sporta un veselības svētkos ar koncertu ikviens varēs piedalīties un izmēģināt savus spēkus sporta nodarbībās un spēlēs, kā arī noklausīties skolēnu sagatavoto koncertu. Sporta un veselības pasākums tiek organizēts ar mērķi pievērst sabiedrības uzmanību un informēt par narkotisko vielu lietošanas cēloņiem un sekām, kā arī mudināt jauniešus savu brīvo laiku pavadīt lietderīgi - sevis attīstība, sportiski treniņi un veselīgas aktivitātes ir solis pretim risinājumam, kā jauniešus iesaistīt dažādās ārpusskolas nodarbēs, piemēram, sportā, mūzikā vai mākslā.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu