Dienesta vadītājs: daudzi probācijas klienti ir laimes meklētāji (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Daudzi no valsts probācijas dienesta (VPD) klientiem ir laimes meklētāji, intervijā sacīja dienesta vadītājs Mihails Papsujevičs.

«Pēdējās tautas skaitīšanas dati 2012.gadā liecināja, ka esam vairāk nekā divi miljoni, tagad mēs esam jau zem diviem miljoniem. Protams, tas arī būtiski ietekmē rādītājus. Nav nekāds noslēpums, ka mūsu klienti ir laimes meklētāji. To ļoti labi zinām no uzraudzības darba. Ja cilvēks tiek atbrīvots pirms termiņa, pirmā doma viņam ir, it sevišķi tas bija krīzes laikā, ka brauks uz ārzemēm. Draugs jau priekšā, darbs gaida... Bet vai viņam ir līgums, vai viņš zina, kur dzīvos, vai zina, ka ir jālegalizējas? Neko viņš nezina, viņš tikai brauks. Tur ir leiputrija, zelta zeme, kur visi viņu gaida bez valodas zināšanām. Protams, šis faktors arī ļoti ietekmē,» vaicāts, vai cilvēku izbraukšana no valsts ietekmē klientu skaitu, teica dienesta vadītājs.

Šogad uzraudzībā mazāk cilvēku nekā citus gadus

Papsujevičs arī akcentēja, ka dienesta uzraudzībā šogad ir mazāk klientu nekā citus gadus. Vienlaikus palielinājies to cilvēku skaits, kuriem piemērots piespiedu darbs. Šādu cilvēku skaits salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu palielinājies par aptuveni tūkstoti.

«Pagājušā gada 1.aprīlī stājās spēkā apjomīgi grozījumi Krimināllikumā, kas faktiski ir otrā kriminālsoda politikas reforma Latvijā kopš neatkarības atgūšanas. Pirmā reforma bija 1998.gadā pieņemtais likums, kas stājās spēkā 1999.gadā. Pagājušajā gadā stājās spēkā otri ļoti fundamentāli grozījumi Krimināllikumā. Vairāk nekā 150 sankcijas tika paplašinātas ar piespiedu darbiem, sodu klasifikācija mainījās, respektīvi, tas, ko mēs uzskatām par smagu, sevišķi smagu noziedzīgu nodarījumu, ko mēs uzskatām par kriminālpārkāpumu,» klāstīja Papsujevičs.

Samazināts sods

Dienesta vadītājs skaidroja, ka līdz šim kriminālpārkāpums bija tāds nodarījums, par kuru varēja piespriest maksimāli divus gadus brīvības atņemšanas kā maksimālo sodu, bet kopš pagājušā gada kriminālpārkāpums ir tāds nodarījums, par kuru brīvības atņemšana kā sods vispār nav paredzēta, tātad ir tikai sabiedrībā izciešamie sodi.

«Tas ir viens no izskaidrojumiem tam, kāpēc ir mazāk klientu uzraudzībā,» viņš piebilda.

Valsts probācijas dienests ir tieslietu ministra pārraudzībā esoša iestāde. Dienests ir radīts, lai sekmētu noziedzības novēršanu valstī, nodrošinātu sabiedrībā izciešamo sodu kvalitatīvu izpildi un koordināciju un atslogotu pārējo tiesībaizsardzības iestāžu darbu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu