Mediķu arodbiedrība: Neviens negrib kļūt par valsts mērdēšanas «seju» (28)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Atrast cilvēku, kurš vēlas ieņemt veselības ministra amatu, ir grūti, jo neviens negrib kļūt ar etiķeti politikai, kas ir tendēta uz valsts izmērdēšanu, sarunā pauda Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) vadītājs Valdis Keris.

Lai motivētu potenciālos ministru kandidātus, nozarei ir nepieciešama finanšu garantija, kas atbilstu labai starptautiskai praksei, norādīja Keris.

Viņš arī izteicās, ka izglītības nozare jau daudzus gadus tiekot finansēta atbilstoši starptautiskajai praksei, proti, vidējiem starptautiskajiem rādītājiem no iekšzemes kopprodukta (IKP). Arī aizsardzības jomā ir pieņemts lēmums, ka vismaz līdz 2020.gadam tai atvēlētajam valsts finansējumam ir jāsasniedz 2% no IKP, teica Keris.

«Jautājums - kāpēc veselības aprūpe nesaņem līdzīgu attieksmi no politiķiem?

Kāpēc cilvēku tiesības uz veselības aprūpi tiek diskriminētas?

Tas ir nepieļaujami,» sacīja LVSADA vadītājs.

Viņš arī pastāstīja, ka arodbiedrība nolēmusi rīkot sociālo kampaņu, lai informētu iedzīvotājus par viņu tiesībām uz savlaicīgu un kvalitatīvu veselības aprūpi. Arodbiedrība uzrunās politiskās partijas, lūdzot tām rakstiski apliecināt gatavību uzlabot situāciju veselības aprūpē. Partijām tuvākajā laikā tikšot nosūtītas attiecīgas vēstules un pēcāk ar politiķu atbildēm tiks iepazīstināti vēlētāji.

Jau ziņots, ka tā vietā, lai meklētu atlikušajiem diviem mēnešiem jaunu veselības ministru, plānots izveidot darba grupu, kas izstrādās priekšlikumus veselības nozares pārraudzīšanai un izstrādās darāmo darbu sarakstu laikam līdz vēlēšanām un arī nākamajai valdībai.

Darba grupu vadīs Viņķele, taču politisko atbildību uzņemsies Ministru prezidente.

Ilgstoši slimojošā un vairāku veselības aprūpes organizāciju pretestību savām reformām saņēmusī veselības ministre Ingrīda Circene (V) 7.jūlijā iesniedza demisijas rakstu, un valdības vadītāja Circenes demisiju pieņēma.

Sākotnēji ministra amatam bija uzrunāts Rīgas Stradiņa universitātes attīstības prorektors Toms Baumanis, kurš gan no šā piedāvājuma atteicās. Vēlāk uzrunāta Latvijas Veselības ekonomikas asociācijas vadītāja Daiga Behmane, kas arī atteikusies no šā piedāvājuma.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu