Rožukalne: Rīgas Centra rajona tiesas lēmums Sprūda lietā ir slikts signāls preses brīvībai Latvijā (53)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgas Centra rajona tiesas lēmums apķīlāt žurnāla «Ir» izdevēja AS «Cits medijs» aktīvus ir «ļoti slikts signāls, kādā situācijā ir preses brīvība Latvijā», biznesa portālam «Nozare.lv» sacīja Latvijas Žurnālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja Anda Rožukalne.

Kā ziņots, Rīgas Centra rajona tiesa, apmierinot maksātnespējas administratora Māra Sprūda pieteikumu, nolēmusi apķīlāt žurnāla «Ir» izdevēja aktīvus 22 979 eiro apmērā. Lēmums pieņemts civillietā, kurā Sprūds vēršas pret «Ir» saistībā ar žurnāla pētnieciskajām publikācijām, prasot kompensāciju par goda un cieņas aizskaršanu.

Rožukalne uzsvēra, ka jūtas šokēta par šādu lietas pavērsienu, lai gan tas neesot pirmais un vienīgais gadījums, kad ar spēcīgu juristu palīdzību tiek iebiedēti mediji Latvijā. Ja mediju ietekmēšanai tiek likta lietā jau «smagā artilērija», izredzes mediju kvalitātei nākotnē ir nepatīkamas, uzskata Rožukalne.

Viņa norāda, ka, saprotams, arī žurnālistiem par savu rīcību ir jāatbild, ja gadījumā bijušas kādas neprecizitātes, taču šādus jautājumus risina citā ceļā - skaidrojot lietas būtību, turpretī šāds strīda risināšanas veids neliecinot neko labu par lietas iesniedzējiem.

Viņa uzskata, ka sīkāk par to, kā šāds tiesas lēmums vispār ir pamatojams, ja nav skaidrības par pašu lietas būtību, jājautā speciālistiem. Acīmredzot, Latvijas likumdošana to ļauj un tas tiek izmantots, bilst Rožukalne.

Kā norāda «Cita medija» valdes locekle Gundega Grīnberga, «Ir» pilnībā noraida Sprūda prasību un tiesas lēmumu par aktīvu apķīlāšanu uzskata par nesamērīgu un demokrātiskā valstī nepieļaujamu uzbrukumu vārda brīvībai.

Viņa norāda, ka «šis ir pirmais mums zināmais gadījums Latvijas tiesu praksē, kad pret mediju vērstā prasībā par goda un cieņas aizskārumu tiesa piemēro mantisko nodrošinājumu jeb «iesaldē» izdevniecības līdzekļus, kaut gan lietas izskatīšana pēc būtības nav sākta un līdz ar to nav zināms, vai kompensācijas prasība ir pamatota».

Rīgas Centra rajona tiesas tiesneses Sandras Meliņas personā lēmumu par «Cita medija» naudas un mantas apķīlāšanu 22 979 eiro apmērā pieņēmusi, apmierinot Sprūda pieteikumu par prasības nodrošināšanu civillietā, kurā maksātnespējas administrators šo summu norādījis kā vēlamo kompensāciju, vēršoties pret žurnāla «Ir» 2012.gada septembra publikāciju «Maksātnespējas ķēķis».

Civillieta pēc Sprūda prasības par goda un cieņas aizskaršanu ierosināta jau 2012.gada decembrī, taču tiesa pusotra gada laikā joprojām nav sākusi tās izskatīšanu pēc būtības.

Žurnāls «Ir» turpināšot iznākt, un tā izdevējs nekavējoties veikšot visas nepieciešamās darbības, lai panāktu aktīvu apķīlāšanas atcelšanu.

Komentāri (53)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu