Cilvēku aiziešana no strauji izveidotas partijas ir neizbēgama (20)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Ja politiskā partija ir izveidota kā ātrs projekts pirms vēlēšanām, nevis veidojusies no domubiedru grupas, cilvēku aiziešana no tās ir neizbēgama, uzskata sociologs Arnis Kaktiņš.

Bijušās valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas partija «No sirds Latvijai» ir izveidojusies pirms vēlēšanām kā ātrs projekts, tāpēc ir likumsakarīgi, ka drīz pēc spēka dibināšanas daļa cilvēku izvēlas partiju pamest, aģentūrai LETA sacīja Kaktiņš. «Daudzi no partijas biedriem nav savstarpēji pazīstami, un nav pamata domāt, ka viņi kopā būtu pudu sāls apēduši,» teica sociologs.

Latvijas politiskajā dzīvē tā esot ierasta parādība, ka uz šādiem pamatiem veidotas partijas piedzīvo biedru aiziešanu. Līdzīgi bija ar eksprezidenta Valda Zatlera izveidoto Reformu partiju. «Tas, ka cilvēki migrē un maina partijas, pieder pie normāla politiskā procesa, un tas vēlētājiem nav nekas jauns, negaidīts un šokējošs,» piebilda Kaktiņš. Jaunu partiju gadījumā tā ir neizbēgamība, turklāt esot jāņem vērā, ka cilvēku iesaistīšanās šādos ātros projektos neliecina par viņu ideālismu, proti, cilvēki ar gaišiem un cēliem nolūkiem šādās partijās neiesaistoties.

Citādi ir ar partijām, kas ir veidojušās vairāku gadu garumā, izaugot no domubiedru grupiņas, - tur viens otru pazīst un zina, ko no kura var sagaidīt un uz kuru var paļauties.

Šāda cilvēku aiziešana gan varētu nedaudz ietekmēt partijas reitingu vēlēšanās. Taču, ja šādu epizožu nav daudz, lielu ietekmi tas neatstāšot, prognozēja sociologs. Katrā ziņā pozitīvi tas partijas popularitāti neietekmēšot. «Vai tas ir šausmīgi iznīcinoši partijas izredzēm? Es domāju, ka nē,» teica Kaktiņš.

Jau ziņots, ka pēdējo divu dienu laikā Sudrabas partiju «No sirds Latvijai» pametušas divas biedres - Liene Cipule un Margarita Laicāne. Tiek ziņots, ka partiju grasās pamest arī Arnis Kauliņš un Aivars Rudzāts. Sudraba šādu rīcību dēvē par centieniem graut viņas partiju.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu