Obama varētu atgādināt kādu latviešiem nepatīkamu faktu (278)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pavisam drīz Igauniju apmeklēs ASV prezidents Baraks Obama. Šajā vizītē viņš iecerējis tikties arī ar Latvijas Valsts prezidentu Andri Bērziņu. ASV pārstāvji sarunās ar Latvijas pusi varētu skart arī kādu mums nepatīkamu faktu - to, ka aizsardzībai joprojām neatvēlam gana daudz līdzekļu.

Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks un Rīgas Stradiņa universitātes lektors Māris Cepurītis TVNET sacīja, ka gaidāmā Obamas vizīte Baltijas valstīs ir svarīga gan no saturiskā viedokļa, gan simboliskās nozīmes.

Nesenajā Vācijas kancleres Angelas Merkeles vizītē Latvijā diezgan daudz akcentēja Eiropas ekonomiskos aspektus, bet var prognozēt, ka gaidāmā Obamas vizīte Igaunijā vairāk paies drošības politikas zīmē. Kopumā vizīti var uzskatīt par pozitīvu notikumu.

Par ko amatpersonas runās?

Vizītes laikā varētu spriest par Baltijas valstu vēlmi pēc papildu drošības. Obamam būtu svarīgi vēlreiz pārliecināt Baltijas valstīs, ka NATO un sabiedrotie neatstās šo mūsu reģionu novārtā un vajadzības gadījumā pildīs savas saistības aizsargāt Baltiju.

Lai gan ASV prezidents brauks uz Igauniju, no Latvijas viedokļa ir svarīgi un pozitīvi, ka sarunās ar Obamu piedalīsies arī Latvijas un Lietuvas prezidents. Tas signalizē, ka

ASV uz Latviju, Lietuvu un Igauniju skatās kā uz vienotu reģionu.

Sarunās ar Obamu varētu tikt skarts arī kāds Latvijai nepatīkams jautājums, par ko mums regulāri atgādina arī citas augstas amatpersonas. Proti, runa ir par aizsardzībai atvēlamajiem vismaz 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Pareizāk būtu tad, ja mēs izpildītu savas saistības un aizsardzības jomai novirzītu vismaz 2% no IKP, bet tikai pēc tam prasītu sabiedrotajiem papildu aizsardzību.

Rodas jautājums - kādēļ sabiedrotajiem būtu vairāk jāiesaistās mūsu drošības nodrošināšanā, ja mēs patlaban nepildām pat minimumu? Igaunija tādā ziņā ir labākās pozīcijās - kaimiņvalsts aizsardzības budžetam atvēl proporcionāli vairāk nekā Latvija. Iespējams, tas ir viens no cēloņiem, kāpēc Obama brauc tieši uz Igauniju, nevis Latviju.

Ko Latvijai vajadzētu akcentēt sarunās ar Obamu?

Cepurītis norādīja, ka Latvijas pārstāvjiem sarunās ar ASV pusi vajadzētu akcentēt jautājumu par NATO un ASV militārā kontingenta klātbūtni Baltijas valstīs, jo

Latvijai ir svarīgi, lai pie mums atrastos NATO infrastruktūra.

Tas var kalpot kā atturošs faktors, ja Krievija vēlētos īstenot avantūru un iebrukt Latvijā.

Ja mūsu valstī atrastos ASV karavīri, Krievija uzbruktu arī viņiem. Tas piespiestu ASV aktīvāk iesaistīties savu karavīru un līdz ar to Latvijas aizsardzībā. Turklāt Latvijā vajadzētu ne tikai ASV karavīrus, bet arī pārstāvjus no citām Eiropas valstīm.

Sarunā ar Obamu varētu runāt arī par starpvalstu stratēģisko komunikāciju, kam ir liela nozīme arī Krievijas-Ukrainas konfliktā.

Gatavojas vizītei

Valsts prezidenta Andra Bērziņa preses padomniece Līga Krapāne TVNET sacīja, ka Baltijas valstu un ASV prezidentu tikšanās pamattēma ir reģiona drošība un ASV kā stratēģiskā partnera iesaistīšanās Baltijas reģiona drošības nostiprināšanā, ņemot vērā situāciju Austrumukrainā.

Sīkākas detaļas par šo tikšanos viņa zināšot augusta beigās. Šobrīd vizīte vēl tiek gatavota.

No sākotnējās informācijas izriet, ka tikšanās būs daudzpusēja - Baltijas valstu prezidenti un ASV prezidents. Tās pašas dienas vakarā plānota došanās uz NATO samita norises vietu Velsā.

Patlaban nav plānota Obamas un Bērziņa divpusēja tikšanās.

Baltais nams apstiprina ziņas par Obamas vizīti Igaunijā

Baltais nams pagājušajā nedēļā apstiprinājis, ka ASV prezidents septembrī apmeklēs Igauniju, lai atkārtoti apliecinātu Vašingtonas uzticību saviem NATO sabiedrotajiem apstākļos, kad Krievijas agresija pret Ukrainu palielinājusi spriedzi Rietumu un Maskavas attiecībās.

«Ņemot vērā nesenos notikumus Ukrainā, Savienotās Valstis spērušas soļus, lai atkārtoti iedrošinātu sabiedrotos Viduseiropā un Austrumeiropā, un šī vizīte ir iespēja atkārtoti apliecināt mūsu dzelžaino uzticību NATO dibināšanas līguma 5.pantam,» teikts Baltā nama paziņojumā. Vizītes mērķis ir «tālāk attīstīt ciešās attiecības starp abām valstīm un atkārtoti apstiprināt Amerikas uzticību mūsu baltiešu sabiedrotajiem,» norādīja ASV Nacionālās drošības padomes pārstāve Keitlina Haidena. Saskaņā ar igauņu mediju pagājušajā ceturtdienā sniegto informāciju

Obama Igaunijā ieradīsies 3. septembrī pa ceļam uz NATO samitu Velsā,

kas 4. un 5. septembrī notiks Ņūportā.

Tallinā Obama tiksies ar Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu un premjeru Tāvi Roivasu, kā arī ar Latvijas un Lietuvas valsts galvām - Andri Bērziņu un Daļu Grībauskaiti. Tikšanās laikā paredzēts apspriest reģionālo drošību, ekonomikas izaugsmi un kolektīvo aizsardzību.

Komentāri (278)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu