Tiesībsargs: vienas konfesijas dēļ nav jācieš visai sabiedrībai (8)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Vienas konfesijas dēļ nav jācieš visai sabiedrībai, komentējot gadījumu, ka Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) viena reflektanta iestājeksāmens klavierspēlē tika pārcelts uz sestdienu pēc saulrieta, teica tiesībsargs Juris Jansons.

Tiesībsargs paskaidroja, ka birojs akadēmiju bija vien aicinājis reflektantam dot iespēju kārtot iestājpārbaudījumu citā laikā. Tāpat birojs nebija akadēmijai norādījis, ka iestājpārbaudījums kārtojams kādā noteiktā laikā.

«Pretimnākšana reliģisku iemeslu dēļ Latvijā nav nekas jauns, tas nav bezprecedenta gadījums. Varam atcerēties 2011.gada vēlēšanas, kad ebreju dēļ tika pagarināts Centrālās vēlēšanu komisijas darba laiks, tam arī bija reliģiskais pamats. Ir jāņem vērā reliģijas elementi, jo apmēram 50% Latvijas iedzīvotāju ir dažādu kristīgo konfesiju pārstāvji, ir arī citas konfesijas, to nevar atrauti skatīties, ka visiem pēc viena principa. Vēlreiz uzsveru, ka tas bija aicinājums akadēmijai - ja tas ir iespējams un ja tas nepārkāpj citu studentu tiesības, un to akadēmija atzīst par iespējamu, tad atrast citu laiku iestājeksāmenam,» klāstīja Jansons.

Viņš arī uzsvēra - ja akadēmija pateiktu, ka iestājpārbaudījumu kārtot citā laikā nav iespējams un to argumentētu, tas viss ar to arī beigtos. «Tas nenozīmē, ka vienas konfesijas pārstāvja dēļ ir jācieš visai sabiedrībai. Demokrātiskā sabiedrībā ir svarīgi ievērot principu, ka atrodam veidu, kas ir pieņemams visiem,» norādīja tiesībsargs.

Jau ziņots, ka, pakļaujoties Tiesībsarga biroja norādījumiem, JVLMA viena reflektanta iestājeksāmens klavierspēlē tika pārcelts uz sestdienu pēc saules rieta.

Reflektants piederējis Septītās dienas adventistu draudzei, kuru ticība paredz lūgšanos no piektdienas vakara saulrieta līdz sestdienas vakara saulrietam. Līdz ar to jaunietis bija lūdzis JVLMA atļauju eksāmenu kārtot citā dienā. Taču Ministru kabineta noteikumi paredz, ka visiem studentiem eksāmens jākārto vienā dienā un to nedrīkst pārcelt uz citu dienu, jo tas dod iespēju papildu sagatavoties pārbaudījumam.

Pēc augstskolas atteikuma pārcelt viņam iestājeksāmena laiku jaunietis vērsies Tiesībsarga birojā, kurš pieprasījis, lai augstskola ievērotu reflektanta tiesības uz reliģisko brīvību. Līdz ar to JVLMA nolēmusi eksāmenu rīkot sestdien pēc saulrieta.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu