Turčinovs: Krievijas impērija bez Ukrainas sabruks (23)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Neskatoties uz katru dienu ciestajiem sāpīgajiem zaudējumiem, Ukraina jau izvēlējusies savu ceļu un darīs visu, lai aizstāvētu savas valsts neatkarību, paziņojis Ukrainas Augstākās radas priekšsēdētājs Oleksandrs Turčinovs, kas ieradies vizītē Palangā.

Šāda Ukrainas izvēle sagraus Krievijas postsovjetisko impēriju, piebilda Turčinovs.

«Šobrīd lielākā problēma ir tā, ka katru dienu iet bojā cilvēki - gan civiliedzīvotāji, gan karavīri. Un šie cilvēki mirst no Krievijas ieročiem, kurus izmanto Krievijas armijas personāls, kā arī no apšaudēm no Krievijas teritorijas. Diemžēl, ja Krievija nepārtrauks agresiju pret Ukrainu, karš turpināsies. Kaut arī ciešam lielus zaudējumus, zaudējam desmitiem mūsu pilsoņu katru dienu, kaut arī infrastruktūra tiek iznīcināta, mēs darīsim visu, lai aizstāvētu mūsu neatkarību. Krievija nenoliks mūs uz ceļiem, Krievija nespēs ievilkt mūs atpakaļ pēcpadomju impērijā. Esmu pārliecināts, ka bez Ukrainas šī impērija būs iznīcināta. Mēs esam izdarījuši izvēli,» ikgadējā dienvidu un Baltijas valstu parlamentu priekšsēdētāju sanāksmē uzsvēra Turčinovs.

Viņš piebilda, ka tas nav tikai Ukrainas konflikts, bet gan drauds visai Eiropas drošībai. Uz jautājumu, kāda tieši atbalsta trūkst no Eiropas puses, Turčinovs norādīja, ka mēģinājumi rast kompromisu ar agresoru ir bezcerīgi.

«Eiropas un starptautiskā, īpaši vēsturiskā pieredze, parāda, ka mums nav jāmēģina atrast kompromisu ar agresoru. Šodien galvenā problēma ir tāda - vai civilizētā Eiropa spēs aizsargāt sevi no agresora? Mums ir jāaizstāvas ne tikai ar pārliecināšanu un diskusijām, mums jāaizstāvas ar ieročiem rokās. Ukraina gatava to darīt, bet mums nepietiek ieroču, īpaši mūsdienīgu. Tieši uz tādu palīdzību no ES ceram. Šodien aizstāvam ne tikai mūsu valsti, bet arī Eiropas drošības sistēmu,» uzsvēra Turčinovs.

Tomēr konkrētu kara palīdzību vismaz no dienvidu vai Baltijas valstīm Ukraina tuvākajā laikā nesaņems. Šo valstu politiķi sākumā vēlas saskaņot savu darbību ar ES un NATO.

«Pozīcija visiem ir līdzīga - šie sarežģītie jautājumi vēl ne vienu reizi vien jāapsver ārlietu ministriem ES līmenī un sanāksmēs ar NATO un valstu vadītājiem. Jautājums ir ļoti sarežģīts, un nepieciešamas daudzas pārrunas,» valstu pozīciju apkopoja Lietuvas Seima spīkere Loreta Graužiniene.

Krievijas sūtīto «humāno palīdzību» Turčinovs uzskata par provokāciju un mēģinājumu izveidot koridoru ieroču piegādei teroristiem Ukrainas austrumos.

«Diemžēl Krievija nespēj rīkoties bez provokācijām, pat piedāvājot humāno palīdzību, viņi to dara provocējot. Mēs negribējām to pieļaut, viņi ieradās caur teroristu kontrolēto teritoriju. Viņi šķērsoja robežu, kuru nekontrolējam mēs, bet gan teroristi. Vēlos uzsvērt, ka Ukrainas valdībai jau ir humānā palīdzība Ukrainas austrumu cilvēkiem, bet tā saucamā Krievijas humānā palīdzība ir mākslīgas darbības. Liela daļa no palīdzības ir ūdens pudeles, viņi ved pat sāli. Ukrainas austrumos nav problēmu ar ūdeni un sāli, Artemivskā ir viena no lielākajām sāls šahtām Eiropā. Tāpēc Krievija dara kaut ko, un tai nav svarīgas īstās Ukrainas austrumu problēmas, bet aiz humānās palīdzības aizsega viņi mēģina izveidot ieroču piegādes koridoru,» uzsvēra Turčinovs.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu