Druviete: izdevies stabilizēt profesionālās izglītības sistēmu (8)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pagājušajā gadā izdevies stabilizēt profesionālās izglītības sistēmu, un tai ir dota stabila attīstības tendence, skaidrojot līdz šim paveikto profesionālās izglītības reformu īstenošanā, sarunā ar žurnālistiem pirms valdības sēdes norādīja izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete.

Ministru kabinets otrdien iepazinās ar ziņojumu par paveikto Izglītības un zinātnes ministrijas padotībā esošo profesionālās izglītības iestāžu tīkla optimizācijā un resursu efektīvā izmantošanā, turpinot strukturālās reformas laika posmā no 2013.gada 1.janvāra līdz 2014.gada 30.jūnijam.

«Mēs esam pārliecināti, ka laba profesijas apguve ir iespējama tikai tad, ja valstij ir skaidrs priekšstats, kuras nozares speciālisti būs nepieciešami vismaz vidējā termiņā,» sacīja izglītības un zinātnes ministre.

Stāstot par piedāvātajiem grozījumiem profesionālās izglītības likumā, viņa uzsvēra, ka šie grozījumi profesionālās izglītības likumā pēc akceptēšanas Saeimā nodrošinās Latvijas izglītības sistēmas atbilstību starptautiskajiem profesionālās kvalifikācijas līmeņiem.

«Tāpat tiks nodrošināta izglītības iestāžu un darba devēju ciešāka sadarbība, un būs arī pārmaiņas mācību organizācijā, bet pats galvenais - arī mācību saturā,» teica Druviete.

Grozījumi profesionālās izglītības likumā, kurus valdība pieņēma 12.augustā, paredz pakāpenisku pāreju uz iegūto kvalifikāciju salīdzināmību starptautiskā līmenī. Ar izmaiņām likumā iecerēta arī darba devēju ciešāka saikne ar izglītību, kuru cer panākt ar citu kārtību, kādā tiek izveidotas un darbojas nozares ekspertu padomes. Papildu izglītības ciešāku saikni ar darba devējiem cer uzlabot, ieviešot konventu jeb koleģiālu pārvaldes institūciju, kuras mērķis ir veicināt profesionālās izglītības iestādes attīstību, nosakot tās darbības stratēģiskos virzienus atbilstoši darba tirgus prasībām.

Tāpat grozījumi profesionālās izglītības likumā paredz mācību organizācijas izmaiņas, nosakot darba vidē balstītu mācību organizēšanas un īstenošanas kārtību.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu