Latvijas mūziķi Baltijas ceļa gadadienu atzīmēs īpašā veidā (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Baltijas ceļa 25.gadadienu šodien atzīmē ne tikai Latvijā, bet arī kaimiņvalstīs. Liels pasākums šovakar notiks Viļņas centrālajā laukumā. Kopā ar Lietuvas augstākajām amatpersonām un māksliniekiem koncertā piedalīsies arī mūziķi no Latvijas - The Sound Poets.

Īpašs visai paaudzei

The Sound Poets solists Jānis Aišpurs portālam TVNET pastāstīja, ka viņš pats Baltijas ceļā nepiedalījās, jo tajā laikā baudīja brīvdienas Latgales laukos. Taču, neskatoties uz to, viņam Baltijas ceļa piemiņas pasākumi ir svarīgi.

Tie atgādina arī par citiem Atmodas laika notikumiem, ko Jānis piedzīvoja bērnībā.

Latvijas neatkarības atgūšanas process un tā spilgtākie brīži ir svarīgi arī citiem The Sound Poets dalībniekiem. Viņi pārstāv paaudzi, kas dzimusi un augusi Padomju laikā, bet vēlāk iepazinusi valsts brīvības sniegtās iespējas.

Cilvēki, kas pagājušā gadsimta 80.gadu beigās un 90.gadu sākumā bija bērni,

labi saprot, ko valsts brīvība maksāja viņu vecākiem, vecvecākiem un Latvijai kopumā.

Tieši tāpēc The Sound Poets piedalīšanās Baltijas ceļa atceres koncertā Jānim saistīta ar īpašu patosu.

Jānim Atmodas laiks iespiedies atmiņā ar barikādēm un puču, kurā piedalījās arī viņa ģimenes locekļi. Mājās palikušajiem bērniem bijis grūti aptvert, kāpēc un kas īsti notiek. Pieaugušie centušies skaidrot, ka notiek ne pārāk labas lietas, bet jācer uz labāko.

Viņš kā bērns tolaik neesot izjutis bailes par notiekošo, jo pieaugušie centušies pasargāt no lietām, ko bērniem nevajadzētu detalizēti zināt.

Katram savas atmiņas

Savukārt grupas bundzinieks Pēteris Lunde atceras, ka ar ģimeni uz Baltijas ceļu devies ātrās palīdzības mašīnā. Pa ceļam viņi iekļuvuši sastrēgumā un, lai nenokavētu iedarbinājuši bākugunis. Emocijas toreiz 11 gadīgajam puikam bijušas spēcīgas, kuras atceras joprojām. Tomēr Pēteris norāda, ka toreiz cilvēku mērķis bija vienots, bet šodien tie jau diemžēl kļuvuši egoistiskāki, tādēļ arī cilvēku vienotība nav tik spēcīga kā bija pirms 25 gadiem.

Arī The Sound Poets menedžerei Inesei Saulājai ar Atmodas laiku saistās īpašas atmiņas. Viņa atminās cilvēku paniku un bailes.

Latvijas neatkarības atgūšanas procesa riskantākajā laikā Ineses radinieki dzīvoja kopā lauku mājās. Tēti braukuši uz barikādēm, bet bērni gaidījuši viņus atgriežamies. Inese atceras, kā cepusi pankūkas.

Viņas atmiņā iespiedies vēls kāds neparasts mirklis no skolas. Pirms došanās prom, skolotāja piecēlusies un pastāstījusi, ka todien bērniem būs jāpaliek vieniem pašiem. Viņa aicinājusi bērnus sēdēt klusi un mierīgi, tādā veidā palīdzot Latvijai. Parasti skaļie bērni visu skolas dienu sēdējuši klusi «kā ķipīši».

Bērnos jau tolaik bija ieaudzināts patriotisms pret Latviju.

Kopumā Atmodas laika izšķirošākie brīži bērnos raisījuši kara un trauksmes izjūtas.

Īpašs pasākums Lietuvā

Baltijas ceļa 25.gadu piemiņas pasākumā Viļņas centrālajā laukumā šovakar piedalīsies Lietuvas augstākās amatpersonas un vairāki vietējie mākslinieki. Latviju koncertā pārstāvēs The Sound Poets, bet Igauniju - Odd Hugo.

Pasākumu tiešraidē translēs arī Lietuvas sabiedriskajā TV un radio. Koncertu varēs vērot arī internetā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu