Vēsturnieks: Putins spēlē uz krievu imperiālistiskās dvēseles stīgas (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins spēlē uz krievu imperiālistiskās dvēseles stīgas, šodien notikušajā Baltijas ceļa 25.gadadienai veltītajā konferencē sacīja Ukrainas Nacionālās piemiņas institūta direktors Volodimirs Vjatrovičs.

Vairums Krievijas iedzīvotāju vēlas dzīvot dižā valstī, un šī ideja un vēlme esot aizvietojusi patieso vēsturi un notikumu uztveri. Krievijas vēsturnieks Ņikita Petrovs norādīja, ka Krievijas tautā uzskatāmi valda imperiālistiskās jūtas.

Kremlis maksājot naudu, lai notiktu cilvēku prātu skalošana, un tā esot īpaši vērsta uz Krievijas un Baltijas valstu iedzīvotājiem. Lai gan Baltijas valstīs šis process nav guvis lielus rezultātus, Krievijā tas atstājis lielu ietekmi, sacīja Petrovs.

Atbildot uz jautājumu, kādēļ krievi ir tik ļoti uzņēmīgi attiecībā uz Kremļa nodrošināto «smadzeņu skalošanu», Petrovs norādīja, ka atšķirībā no Krievijas Baltijas valstīs, tostarp arī Latvijā, pastāv kolektīvā atmiņa par totalitārisma laikos piedzīvoto. Ir nācijas pieredze, tādēļ tas, kas rakstīts PSRS vēstures mācību grāmatās, tika uztverts kā nepatiesība.

Savukārt Krievija, kurā, kā uzsvēra Petrovs, it kā pastāvot iespēja būt brīviem un veikt secinājumus par totalitārisma laikiem, ir pieķērusies impērijas idejai.

Vjatrovičs sacīja, ka Krievijas krievi nemaz nevēlas iegūt alternatīvu informāciju no citiem avotiem, kas pieejami Krievijā, tādā veidā atsakoties no vēlmes zināt patiesību. Viņi vēlas dzīvot dižā valstī, kuru visi ciena un no kuras baidās.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu