Raimonds Pauls: Cilvēki neparedzēja, ka notikumi attīstīsies tā (124)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šodien Lietuvā, Latvijā un Igaunijā valstīs piemin Baltijas ceļa 25.gadadienu. Saistībā ar tā laika notikumiem portāls TVNET lūdza izteikties komponistu Raimondu Paulu.

Pauls atgādināja, ka Baltijas ceļš tolaik bija liels nacionāls notikums, kas izskanēja visā pasaulē. Tas raisīja emocionālus pārdzīvojumus.

Neviens jau sākumā neticēja, ka tur kaut kas izdosies.

Tas nodemonstrēja pasaulei, ka visas trīs Baltijas valstis, starp kurām ikdienā nav tik liela draudzība, atrada kopīgu valodu un pat sadevās rokās. Pēc tam jau atkal pierādījās, ka mūsu draudzība nav tik liela.»

Komponists atgādināja, ka pēc tam kaut ko līdzīgu Baltijas ceļam centušās atdarināt arī citas tautas.

Pauls pauda neticību, ka Baltijas ceļam līdzīgu akciju varētu organizēt mūsdienās. Diez vai tā izdotos.

Neticu, ka cilvēki varēs tai noskaņoties.

Šāda akcija, pēc mākslinieka teiktā, varēja rasties tikai konkrētos vēsturiskos apstākļos - pagājušā gadsimta 80.gadu beigās un 90.gadu sākumā. Līdzīgi kā toreiz izveidojās Latvijas Tautas fronte, tā radās arī Baltijas ceļš.

«Baidos, ka šodien daudz kas būs mainījies,» maestro teica un atgādināja, ka trešdaļa Latvijas iedzīvotāju atstājuši savu valsti un devušies meklēt laimi pasaulē.

«Toreiz par tādām lietām neviens nesapņoja un nedomāja. Cilvēki teica: "Kaut basām kājām, bet gribam dienēt savā armijā!" Kā tas šodien realizējies?

Neesmu pesimists, bet šodienas situācija ir stipri citādāka."

Daudz cilvēku, kas toreiz iesaistījās neatkarības kustībās, nebija paredzējuši, ka notikumi attīstīsies tā.

Pats Pauls Baltijas ceļa akcijā nepiedalījās, jo tolaik bija izbraucis.

Portāls TVNET jau ziņoja, ka šonedēļ visās trīs Baltijas valstīs piemin Baltijas ceļa akciju, kas visai pasaulei apliecināja Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāju vēlmi pēc brīvības.

Komentāri (124)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu