Ugunsdzēsēji: To varēja atļauties pusaudzis, bet ne Ušakovs (200)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: twitter.com/@nilusakov

Ne daudziem rīdziniekiem, ne glābējiem nav skaidrs, ko Rīgas mērs Nils Ušakovs gribēja panākt, vakardienas pēcpusdienā izraisot nepamatotu ažiotāžu un paziņojot, ka Rīgas dome deg.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta preses sekretāre Inga Vetere sarunā ar portālu TVNET sacīja: tā kā sadūmojuma dēļ pašvaldības ēkā notika cilvēku evakuācija, Ušakovam kā domes vadītājam vajadzēja sekot līdzi, kā veicas ar darbinieku evakuāciju, nevis tajā laikā tvītot.

Ar šo ierakstu Twitterī Ušakovs sacēlis nepamatotu ažiotāžu.

To var atļauties pusaudzis, bet ne augsta ranga amatpersona.

Glābēju pārstāve atgādināja, ka krīzes situācijās, tostarp ugunsgrēkos, jāsaglabā miers. Savukārt Ušakova rīcība veicināja panikas rašanos iedzīvotājos.

«Ko viņš gribēja panākt ar šo ierakstu, pat ja dome tiešām degtu?» Vetere pauda neizpratni un norādīja, ka domes ugunsgrēks tāpat noteikti nepaliktu nepamanīts ne no ugunsdzēsēju, ne Rīgas iedzīvotāju un viesu puses.

Ugunsdzēsēji vienādi reaģētu gan uz pašvaldības vadītāja, gan vienkārša iedzīvotāja zvanu pēc palīdzības.

Turklāt pirmdienas Ušakova paziņojums nav vienīgais maldīgais ieraksts, ko Rīgas domes pārstāvji ārkārtas situācijā izplatījuši. Piemēram,

Zolitūdes lielveikala traģēdijas sākumā kāds no domes vadības izplatīja pilnīgi aplamu vēsti, ka veikalā noticis sprādziens.

Šāda informācija tika izplatīta, pirms amatpersonas zināja traģēdijas patiesos iemeslus.

Ugunsdzēsējiem vēl ilgi nācies atspēkot šo maldinošo informāciju.

Izsaukums bija pamatots, bet degt nekas nedega

Vienlaikus Vetere norādīja, ka pirmdien radies sadūmojums domē bija pietiekams iemesls, lai sauktu pēc glābēju palīdzības. Tāpēc to nevar uzskatīt par nepamatotu izsaukumu.

Tā kā Rīgas dome atrodas Vecrīgā, glābēji to uztver kā paaugstinātas bīstamības vietu.

Viņa atturējās nosaukt konkrētu summu, cik varētu izmaksāt glābēju došanās uz domi.

Pamanot kaut ko aizdomīgu, jāzvana glābējiem

Dienesta pārstāve uzsvēra, ka cilvēkiem noteikti jāzvana glābējiem, ja viņi pamana dūmus vai uguni. Pat ja pēc ugunsdzēsēju ierašanās izrādās, ka satraukumam nav bijis pamata,

drošības dēļ aizdomīgās situācijās labāk sazināties ar dienestu.

Glābēju ikdienā ir daudz gadījumu, kad viņi aizbrauc uz notikuma vietu, bet, to tuvāk apskatot, viss izrādās kārtībā. Piemēram, daudzdzīvokļu mājas iemītniekiem, no augšas raugoties, šķiet, ka deg divstāvu privātmājas jumts. Patiesībā izrādās, ka pēc ilgstoša sausuma uzlijis lietus, kas rada jumta kūpēšanu un līdz ar to ilūziju, ka no mājas paceļas dūmi.

Vienlaikus ir gadījumi, kad daudzdzīvokļu mājas iemītnieks sajūt tikai vieglu dūmu smaku, bet vēlāk izrādās, ka kaimiņš blakus dzīvoklī ir nosmacis. Šādas situācijas biežāk gadās ar veciem, slimiem un iereibušiem cilvēkiem. Savukārt tos

zvanītājus, kas tīši maldina glābējus par viltus nelaimēm, dienests nodod policijā.

Zvanītājiem jāsaprot, ka katrs telefona zvans un telefona numurs tiek fiksēts. Ākstīšanās gadījumu gan neesot daudz.

Dome deg! Vai patiešām?

Portāls TVNET jau ziņoja, ka Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs pirmdienas pēcpusdienā paziņoja, ka Rīgas dome deg. Savukārt glābēji norādīja, ka domē radies īssavienojums. Nav bijušas pat liesmas.

Ušakova paziņojums Twitterī, ka dome deg, šķiet, bija pamatīgs pārspīlējums. Muļķīgais jociņš jau izraisījis cilvēku sašutumu.

Tā vietā, lai paziņotu sabiedrībai, ka plīsušas ūdens caurules dēļ domē radies īssavienojums, Ušakovs satricināja rīdziniekus ar ļoti nopietnu, bet maldinošu ierakstu: «Dome deg!»

Komentāri (200)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu