Keris: Papildus 40 miljoni eiro veselības nozarei neatrisinās problēmas (16)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) piesauktie papildus 40 miljoni eiro veselības nozarei ir pieticīgs solījums, kas neatrisinās problēmas nozarē, šādu viedokli LTV pauda Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) vadītājs Valdis Keris.

Keris atzīmēja, ka Veselības ministrija (VM) kopumā no budžeta nākamgad papildus ir pieprasījusi 106 miljonus eiro, kuru piešķiršana jau parādītu pirmo, lai arī joprojām nelielo soli pareizajā virzienā veselības aprūpes sistēmas problēmu risināšanai.

Arodbiedrības vadītājs darba grupas, kas vada VM, darbu vērtē pozitīvi, jo ir notikusi saruna un vienošanās par sasniedzamajiem rezultātiem, taču jānodrošina finansiāls segums šiem solījumiem.

Keris uzsvēra, ka trīs lielākās problēmas veselības aprūpes nozarē ir augstie pacientu līdzmaksājumi, garās rindas uz plānveida pakalpojumiem un katastrofāli zems personāla atalgojums.

Kā ziņots, Straujuma, kura vienlaikus pilda arī veselības ministres pienākumus, ir izteikusies, ka jaunajai valdībai nākamgad veselības nozarei papildus ir jānodrošina vismaz 40 miljoni eiro. Budžeta pieaugums veselības nozarei jāparedz likumā, līdzīgi kā tas ir izdarīts aizsardzības nozarē, pārliecināta Straujuma. «Mums vairs nav, kur tālāk atkāpties,» sacīja premjerministre, piebilstot, ka iedzīvotāji gaida uzlabojumus veselības aprūpes nozarē.

Premjerministre arī uzsvēra, ka līdz 2020.gadam būtu jāpanāk veselības nozares budžeta pieaugums līdz 4,5%-5% no iekšzemes kopprodukta.

Tikmēr Latvijas ģimenes ārstu asociāciju vadītāji norādīja, - lai gan pozitīvi vērtē Straujumas viedokli par papildus 40 miljonu eiro nepieciešamību, nozarei būtu vajadzīgs vēl lielāks finansējuma pieaugums.

Kā ziņots, Veselības ministrija (VM) pagājušajā otrdienā lūdza valdību no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem nozarei piešķirt papildus vēl 8,9 miljonus eiro, tomēr lūgums netika atbalstīts, jo Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji pauda bažas, ka tik liela summa valsts budžetā neatradīsies.

FM pārstāve Jolanta Plūme vērsa uzmanību, ka programmā «Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem» ir ierobežots līdzekļu daudzums un jārēķinās, ka liela daļa šo līdzekļu būs nepieciešami saistībā ar Āfrikas cūku mēri. Viņa arī izteicās, ka faktiski programmā esošie līdzekļi jau ir sadalīti. Turklāt, izvērtējot VM, kā arī citu ministriju pieprasījumus, praktiski veidojas līdzekļu deficīts. Plūme sacīja, ka no programmas VM vēl papildus varētu piešķirt vien aptuveni divus miljonus eiro.

Tam gan nepiekrita Ministru prezidente Straujuma, kas reizē pilda arī veselības ministra pienākumus. «Nevaru piekrist FM. Mēs vienojāmies gan ar FM, gan visām veselības organizācijām, ka 9,9 miljoni ir summa, kas neatliekami nepieciešama nozarei,» teica Straujuma.

Premjerministre norādīja, ka vēl vismaz 5,5 miljoni nozarei ir jānovirza. Viņa aicināja nedēļas laikā abām ministrijām saskaņot finansējuma pieprasījumu.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu