SPKC: risks Ebolas vīrusam nonākt līdz Eiropai ir ļoti zems, bet nav izslēdzams pilnībā (6)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Risks, ka Ebolas vīruss nonāks līdz Eiropai ir ļoti zems, bet nav izslēdzams pilnībā, intervijā Latvijas Televīzijas «Rīta Panorāmā» ceturtdien atzina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta vadītājs Jurijs Perevoščikovs.

Lai gan līdz šim Pasaules Veselības organizācija (PVO) nav noteikusi ceļojumu un tirdzniecības ierobežojumus uz Ebolas vīrusa slimības skartajām Āfrikas valstīm - Gvineju, Libēriju, Sjerraleoni un Nigēriju -, SPKC speciālisti iesaka bez īpaša iemesla šīs valstis neapmeklēt.

«Nevis tāpēc, ka cilvēkiem būtu liels inficēšanās risks sabiedrībā, jo tas izplatās tikai tiešā kontaktā, bet ieteikums saistīts ar to, ka neviens nevar paredzēt, kas notiks - varbūt trauma, kāda cita saslimšana,kad ārstēšanu būtu nepieciešams saņemt vietējā slimnīcā, un tur ārstējas šie pacienti,» televīzijā sacīja Perevoščikovs.

Viņš stāstīja, ka speciālistiem ir plāns, kā reaģēt, ja būtu aizdomas par inficēšanos kādam Latvijā. «Viņš tiks nekavējoties izolēts Latvijas Infektoloģijas centrā speciālā nodaļā. Faktiski tie ir divi pasākumi - izolēt slimnieku, un atklāt, ar ko slimnieks bijis kontaktā,» viņš stāstīja.

Ebolas vīrusam ir ilgs inkubācijas periods - 21 diena, norādīja centrs pārstāvis.

«Ir rekomendācijas, kuras pilda visas valstis, ir rekomendācijas valstīm, kuras skārušas vīruss. Tur bija nepieciešams izveidot robežkontroles punktus, speciālas pārbaudes. Visi cilvēki, kuri izbrauc, ir pakļauti šīm pārbaudēm, vai nav kādi simptomi. Ir ieteikumi, kas attiecas, ja gadījums tiks atklāts lidmašīnā,» stāstīja speciālists.

Āfrikas rietumos no janvāra izplatās Ebolas vīrusa epidēmija, kurā inficējušies vairāk nekā 2600 un miruši vismaz 1427 cilvēki Gvinejā, Libērijā, Nigērijā un Sjerraleonē. Visvairāk mirušo ir Libērijā.Epidēmijā ir miruši vairāk nekā 120 medicīnas darbinieku.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu