Eksperti: starp Krieviju un Ukrainu notiek karš (46)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Andrei Aleksandrov / RIA Novosti

Pēdējo dienu notikumi Ukrainā nozīmē to, ka faktiski ir sācies karš starp šo valsti un Krieviju, uzskata bijušais Latvijas Ārpolitikas institūta direktors un Saeimas deputāts Atis Lejiņš. «Tagad ir pilnīgi skaidrs, ka Krievija iegājusi Ukrainā. Krievija vairs to faktiski nevar noliegt, lai gan mēģina to darīt. Tas nozīmē, ka faktiski tas ir karš starp Ukrainu un Krieviju,» norāda eksperts.

Lejiņš norādīja, ka Krievija, visticamāk, vēlēsies Austrumukrainā panākt līdzīgu scenāriju kā Gruzijā, kur izveidoti starptautiski neatzīti valstiski veidojumi. Eiropa ir pieļāvusi lielu kļūdu attiecībā uz Gruziju, kad pāris mēnešus pēc šī konflikta 2008.gadā pret Krieviju turpināja izturēties tā, it kā nekas nebūtu noticis. Lejiņš tomēr pauda pārliecību, ka šads scenārijis Austrumukrainā neizdosies, jo vairums tās iedzīvotāju nevēlas palikt Krievijas ietekmes sfērā.

Austrumeiropas politikas pētījumu centra vadītājs Andis Kudors pauda viedokli, ka

karš starp Krieviju un Ukrainu nevis ir sācies, bet gan turpinās, pārejot jaunā - atklātākā - fāzē.

«Krimas okupācija un aneksija arī bija agresija,» teica Kudors.

Viņš uzsvēra, ka Eiropas Savienībai šobrīd vajadzētu spert radikālus soļus, palīdzot Ukrainai slēgt robežu ar Krieviju, kā arī arestēt «bandītus jeb Krievijas militāristus». Savukārt miera sarunas viņš nodēvēja par ūdens liešanu uz Krievijas prezidenta Vladimira Putina dzirnavām.

«Ja Krievijas - Ukrainas robeža būtu slēgta, konflikts jau būtu tuvu risinājumam. Oficiālā Krievija to apzināti nedara, lai turpinātu konfliktu Ukrainā, tādējādi traucējot tās tuvināšanos Rietumeiropai,» tā Kudors.

Jau ziņots, ka Ukraina ir paziņojusi, ka Krievijas armija ir šķērsojusi valsts robežu un atbalsta prokrievisko separātistu uzbrukumus Ukrainas spēkiem Austrumukrainā, lai novirzītu Ukrainas spēkus no to aplenktajām Doņeckas un Luganskas pilsētām, kur tie pēdējā laikā ir guvuši militārus panākumus kaujās pret separātistiem.

Komentāri (46)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu