Eksperti: Dombrovskis var iegūt Eiropadomes vadītāja posteni (20)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Bijušajam Latvijas valdības vadītājam Valdim Dombrovskim ir izredzes kļūt par Eiropadomes vadītāju, atzina aģentūras BNS aptaujātie eksperti.

Dombrovskis varētu kļūt par Eiropadomes vadītāju kā kompromisa figūra starp dažādām Eiropas Savienības (ES) valstīm un reģioniem, atzina politikas procesu eksperts Filips Rajevskis.

Vienlaikus Rajevskis norādīja, ka tas neesot ļoti ticams scenārijs, lai gan šāda iespēja pastāvot. Rajevskis skaidroja, ka ES augsto amatu pārdalē parasti tiek meklēti dažādi kompromisi gan starp valstu, gan reģionu interesēm.

Tomēr, gadījumā, ja Dombrovskis kļūtu par Eiropadomes vadītāju un Latvijai vajadzētu izvirzīt jaunu eirokomisāra kandidātu, tad ļoti iespējams, ka tā būtu Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa («Vienotība»), sacīja Rajevskis. Viņš norādīja, ka lai gan Eiropas līmenī Āboltiņa nav īpaši pazīstama persona, viņai ir pietiekoši liela politiskā ietekme, lai panāktu savu izvirzīšanu. Savukārt Eiropa respektētu šādu Latvijas lēmumu.

Rajevskis pieļāva, ka Āboltiņa tādā gadījumā tiktu pie tieslietu komisāra posteņa.

Optimistiski noskaņots attiecībā uz Dombrovska kļūšanu par Eiropadomes vadītāju ir bijušais Latvijas Ārpolitikas institūta direktors un Saeimas deputāts Atis Lejiņš («Vienotība»). Sarunā ar aģentūru BNS, Lejiņš norādīja, ka šādu iespēju neizslēdz. Tāpat Lejiņš vērsa uzmanību uz dažādām izmaiņām saistībā ar ES augsto amatu izvēli, kad parādās jaunas kandidatūras. Tā, piemēram, ticama esot Dānijas kandidāta kļūšana par ES Augsto pārstāvi ārlietu un drošības politikas jautājumos.

Lejiņš tomēr arī pauda, ka viņš nezina, kurš varētu kļūt par Latvijas komisāru, ja Dombrovskis ieņemtu Eiropadomes vadītāja amatu.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu