Vējonis: Neapturot Krieviju Ukrainā, nākamā varētu būt Moldova (59)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ja Krievija netiks apturēta Ukrainā, krīze turpināsies ar situācijas eskalācija Moldovā, šovakar LNT raidījumā «Dombura studija» pauda aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis. Viņš gan neatbalsta NATO spēku ievešanu Ukrainā, jo uzskata, ka primāri ES jāsniedz Ukrainai finansiāla un militāri tehniska palīdzība.

«Pēc tam, manuprāt, vajadzētu apstāties. Es nelieku šajā sarakstā Baltijas valstis, jo esam atšķirīgā situācijā - esam ES un NATO dalībvalsts,» uzsvēra ministrs. Viņš uzskata, ka Krievija neizaicinās NATO un nemēģinās pārbaudīt Ziemeļatlantijas līguma 5.panta darbību.

Pēc Vējoņa domām, ES ir jāsniedz atbalsts Ukrainai, kas pirmkārt būtu finansiāls. Latvijas valdība atbilstoši savām iespējām rīt lems par 50 000 eiro iemaksāšanu Ukrainas trasta fondā, citas valstis maksās vairākus miljonus.

Runājot par militāro palīdzību, Vējonis ir piesardzīgāks un norāda, ka NATO nepieņems tādu lēmumu kā karaspēka iesūtīšana Ukrainā, jo tam jābūt ar visu 28 valstu piekrišanu.

Patlaban ES ir jāpalīdz Ukrainai uzlabot aizsardzības spējas, jāpalīdz finansiāli, lai Ukraina varētu iegādāties bruņojumu, militāros līdzekļus, lai varētu karot. Tāpat Ukrainai varētu sūtīt bruņuvestes, modernus ieročus. Vējonis gan piebilda, ka Latvija šajā ziņā nevarēs palīdzēt, jo «mums jāattīsta pašiem savi spēki, ko arī plānojam darīt.»

Aizsardzības ministrs piebilda, ka arī Latvija patlaban atbalsta tikai finansiālas vai militāri tehniskas palīdzības sniegšanu. «Ukraina pati ir gatava cīnīties. Pašreiz konkrēts lūgums par karaspēka sūtīšanu palīgā nav izskanējis,» norādīja Vējonis.

Vienlaikus ES jādomā par stingrākām sankcijām pret Krieviju – visām dalībvalstīm nedēļas laikā jāsagatavo priekšlikumi sankcijām. Ja Krievija neatsauks savus militāros spēkus no Ukrainas, nedēļas beigās varētu piemērot nākamo paketi.

Vējonis uzsvēra, ka Latvija iestājas par to, ka jāpārtrauc militāra sadarbība ar Krieviju, un jo īpaši tas attiecas uz Franciju, kas Krievijai piegādā «Mistral» karakuģus.

Ministrs gan atzina, ka vairākas ES valstis - Slovākija, Čehija, Ungārija - ir skeptiskas pret sankcijām. «Neapšaubāmi caur enerģētisko atkarību Krievijai ir liela ietekme uz daudzām valstīm. Mēs esam gatavi iet daudz tālāk,» sacīja Vējonis.

Vējonis uzskata - ja salīdzina NATO reakciju pēc Gruzijas, kas bija «nekāda», Ukrainas gadījumā NATO reakcija bija vairāk vai mazāk adekvāta.

Komentāri (59)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu