Rinkēvičs: Obamas vizīte Tallinā ir gan simboliska, gan praktiska (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidenta Baraka Obamas vizīte Igaunijas galvaspilsētā Tallinā ir gan ļoti simboliska no politiskā viedokļa, gan praktiska pirms jau šajā nedēļas nogalē gaidāmā NATO samita Velsā, šodien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma» sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Pēc viņa teiktā, Obamas klātbūtne apliecina, ka NATO austrumu puse tiks aizsargāta. Tāpat vizīte dod iespēju runāt par praktiskām lietām pirms Velsas samita, kas uzskatāms par būtiskāko NATO sanāksmi pēdējo gadu laikā.

Kā uzsvēra Rinkēvičs, tiek turpināts darbs, lai samitā panāktu pastāvīgu NATO karaspēka uzturēšanos Latvijā un Baltijā, infrastruktūras izveidošanu un ātrās reaģēšanas spēku radīšanu, kas spēj reaģēt nevis dažu dienu laikā, bet stundu laikā. Citiem vārdiem sakot, lai tiktu izveidota tāda sistēma, lai atturētu no vēlmes pārbaudīt NATO 5.pantu.

Pēc ārlietu ministra teiktā, samitā runa būs par pastāvīgu alianses mācību procesu piecās valstīs - Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Polijā un Rumānijā. Diskusijas varētu būt par terminiem - vai tā dēvējama par pastāvīgu klātbūtni vai «tik ilgi, cik tas nepieciešams». Visticamāk, konkrēti termiņi netiks noteikti, sacīja Rinkēvičs.

[gal:19533

Kā ziņots, ASV prezidents Baraks Obama trešdien ieradies vizītē Igaunijā, kur viņš ar Baltijas valstu līderiem runās par Krieviju un Ukrainas krīzi.

Baltijas valstis, kas NATO pievienojās 2004.gadā, ir satrauktas par Krievijas agresiju Ukrainā, uzsver ārvalstu mediji, kas Tallinā ieradušies atspoguļot Obamas vizīti. Kā paziņojis Baltais nams, prezidents Obama izmantos vizīti Igaunijā, lai skaidri paustu - «nav pieņemami, ka lielas valstis klaji pārkāpj mazāko kaimiņvalstu teritoriālo integritāti».

Obama Tallinā tiksies ar Baltijas valstu prezidentiem, ASV vēstniecības darbiniekiem, Igaunijas premjerministru un ministriem.

Obamam būs preses konference, turklāt viņš uzstāsies ar runu. Pirms došanās prom viņš lidostā tiksies ar ASV un Igaunijas karavīriem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu