Bērziņš: Transatlantiskās attiecības un ASV klātbūtne Eiropā ir izšķirošas drošībai (21)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Transatlantiskās attiecības un ASV klātbūtne Eiropā ir izšķirošas eiroatlantiskajai drošībai, šodien pēc triju Baltijas valstu prezidentu tikšanās ar ASV prezidentu Tallinā paudis Valsts prezidents Andris Bērziņš. Prezidents piebilda, ka arī Eiropai drošībā ir jāiegulda vairāk naudas, kā arī pauda viedokli, ka šādas tikšanās ar ASV turpmāk būtu jārīko ne retāk kā reizi gadā.

«Šodienas tikšanās ir Baltijas valstu un ASV stratēģiskās partnerības apliecinājums. Mūsu attiecību pamatā ir sadarbība drošības jomā, kas ir balstīta kopīgās vērtībās. Es pateicos ASV prezidentam Obamam par ASV vadošo lomu. Jūsu atbalsts – Eiropas valstu drošības iniciatīva – ir ļoti nozīmīgs mūsu reģiona drošībai. Esmu pārliecināts, ka ASV Kongress pieņems šo likumprojektu bez kavēšanās. Pateicos ASV par militāru klātbūtni Baltijas reģionā. Mēs uzņemsim ASV karaspēku un bruņojumu Latvijā tik ilgi, cik tas būs nepieciešams,» paziņojumā presei pauž prezidents.

Bērziņš arī uzsver, ka Latvija atbalsta ASV centienus, «konsolidējot striktu starptautisko nostāju pret Krievijas iebrukumu Ukrainā», jo turpmākas agresijas apturēšanai visbūtiskākā ir solidaritāte un vienbalsība.

Tikšanās gaitā ar ASV prezidentu apspriests arī NATO samits Velsā, kas dos skaidru vēstījumu par kolektīvās drošības stiprināšanu. «Mēs veiksim konkrētus pasākumus, lai nodrošinātu karaspēka klātbūtni, infrastruktūru un vadības struktūru Baltijas reģionā. Transatlantiskās attiecības un ASV klātbūtne Eiropā ir izšķirošas eiroatlantiskajai drošībai. Arī Eiropai ir jāiegulda vairāk līdzekļu aizsardzībā. Latvija palielinās aizsardzības budžetu līdz 2% no IKP līdz 2020.gadam. Šai sakarā Latvijas Saeima pieņēma speciālu likumu,» teikts prezidenta paziņojumā medijiem.

Prezidents arī norāda, ka, atbildot informācijas kara izaicinājumiem, Latvijā tiek veidots NATO Izcilības centrs stratēģiskās komunikācijas jautājumos.

«Samita laikā mēs apspriedīsim, ko NATO dalībvalstis var darīt kopā, lai izskaustu vislielāko terorisma avotu Tuvajos Austrumos - «Islāma valsts» kaujinieciskos cīnītājus,» norāda Bērziņš.

Bērziņš vēlreiz apliecināja apņemšanos veicināt ES-ASV Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības (TTIP) nolīguma sarunas. «Mums ir jāstrādā, cik ātri vien iespējams, lai nodrošinātu šā nolīguma parakstīšanu. Mēs vēlamies nostiprināt patiesu transatlantisko saikni starp Eiropu un ASV enerģētikas jautājumā,» teikts prezidenta paziņojumā.

«Nesenie notikumi Ukrainā ir vēl viens pierādījums tam, ka

steidzami jāsamazina atkarība no viena energoresursu piegādātāja.

Tādēļ ASV iesaistīšanās ir ļoti svarīga mūsu centieniem stiprināt energoapgādes drošību un izstrādāt integrētus energoresursu tirgus reģionā. Tas būtu gan Eiropas, gan ASV ekonomiskajās interesēs,» uzsver Bērziņš.

Bērziņš norāda, ka Baltijas valstis un ASV vieno kopīgas intereses ekonomikas attīstības un labas pārvaldības veicināšanā ES Austrumu partnerības valstīs un Centrālāzijā. Tā būšot galvenā prioritāte Latvijas prezidentūras laikā ES Padomē nākamgad.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu