Eksperti pārsteigti par Ušakova izteikumiem saistībā ar Krievijas prezidentu (7)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Eksperti pauduši pārsteigumu par Rīgas mēra Nila Ušakova izteikumiem Krievijas televīzijas kanālā «Doždj» saistībā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Telekanāls «Dožd» ceturdienas vakarā publiskoja intervijas ar Ušakovu fragmentu, kurā viņš pauda, ka «labākais, kas mums šobrīd var būt - Krievijas prezidents Putins».

Politologs Kārlis Daukšts norādīja, ka šādi Ušakova izteikumi ir milzīga kļūda, jo Putins Krievijā rada ultrapatriotismu, kas nāk par ļaunu tās tautai un vēsturei.

Viņš atgādina Putina sacīto iepriekš, ka Krievija ir uzvarētāju tauta un tas ir tās ģenētiskajā kodā, kas ir radījis satraukumu apkārtējās valstīs.

«Viņš [Putins] nodara lielu ļaunumu Krievijai, mēģinot atjaunoto Krievijas vēsturisko pasauli. Nevis PSRS laiku, kad Krievija draudzējās ar citām tautām, bet tieši krievu impērijas atjaunošanu,» pauda eksperts.

Politologs pieļāva, ka Ušakovs gribējis Putinam izteikt komplimentu, tomēr tas esot bijis nevietā. «Viņš alojas,» sacīja Daukšts.

Reizē viņš norādīja, ka Ušakovs izteicies viltīgi, jo Putina pretinieki, piemēram, Krievijas Liberāldemokrātiskās partijas līderis Vladimirs Žirinovskis uzskata, ka Putins rīkojas pārāk mīksti. «Viņi būtu gatavi ar militāri bruņotajiem spēkiem noslaucīt daudzas valstis,» teica eksperts.

Savukārt sociologs Aigars Freimanis pauda neizpratni par Ušakova motivāciju šādiem izteikumiem. «Intervija bija stipri dīvaina, tajā bija diametrālas neatbilstības. Katrā ziņā tas ir ļoti negaidīti no viņa,» viņš sacīja.

Viņš klāstīja, ka, iespējams, Ušakova rīcības iemesli meklējami nesenajā pagātnē, kad viņš skaidrojis savu atbalstu referendumā par krievu valodu kā otro valsts valodu, tādējādi rēķinoties ar savu vēlētāju.

Freimanis pieļāva - Rīgas mērs vēlējies sūtīt signālu tiem «Saskaņas» vēlētājiem, kuri ir šaubu un neizpratnes pārņemti pirms Saeimas vēlēšanām. Tā kā «Saskaņas» sarakstos vairs nekandidēs Nikolajs Kabanovs, kā arī vairāki Afrēda Rubika partijas pārstāvji, kuri bijuši radikāli noskaņoti, tā vietā atvēlot vietas «Gods kalpot Rīgai» biedriem un daudziem kandidātiem ar latviskiem uzvārdiem, Ušakovs varētu būt mēģinājis pateikt, ka «Saskaņai» joprojām ar Krieviju ir ļoti pozitīvas attiecības.

«Iespējams, Ušakovs cenšas aizsteigties negatīviem notikumiem pa priekšu,» piebilda eksperts, tādējādi vēršot uzmanību, ka Ušakovs gribējis noturēt «Saskaņas» vēlētāju atbalstu.

Ušakovs savukārt skaidrojis, ka vērā jāņem viss intervijas konteksts.

«Gan latviešu medijiem, gan Latvijas krievu medijiem, gan tagad arī Krievijas medijiem esmu teicis, ka patīk vai nepatīk mums Putins - tas ir pavisam cits jautājums, jo reitinga tabulās tūlīt aiz viņa ir komunisti un nacionālisti ar Vladimiru Žirinovski priekšgalā. Skaidrs, ka gadījumā, ja pie varas Krievijā nāktu nacionālisti vai komunisti, draudi Latvijai būtu daudz lielāki,» sacīja Ušakovs.

Viņš norādīja, ka arī pēdējo Krievijas prezidenta vēlēšanu rezultāti pierāda, ka tieši Žirinovskis un komunisti ir nākamie populārākie aiz Putina. «Kāds varbūt domā, ka Putina krišanas gadījumā pie varas varētu Alekseja Navaļnija tipa politiķi, bet realitātē viņu reitingi ne tuvu nav Žirinovskim un komunistiem,» piebilda Rīgas mērs.

Ušakovs devies uz Maskavu, lai, kā uzsvēra pats mērs, lūgtos neizmest Rīgas plauktus no Krievijas galvaspilsētas veikaliem.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu