Speciālisti: pašnāvību profilaksē svarīgi ir laicīgi saņemt atbilstošu palīdzību (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/katgleave

Pašnāvību profilaksē svarīgi ir laicīgi saņemt atbilstošu palīdzību - pētījumi apliecina, ka vairāk kā puse pašnāvnieku pirms nāves ir vērsušies pēc medicīniskās palīdzības, norāda psiholoģe Natālija Morozova.

Trešdien tiek atzīmēta pašnāvības novēršanas diena, atgādina garīgās veselības biedrība «Saules zīmes».

Ik dienas pasaulē pašnāvībā dzīvi beidz aptuveni 3000 cilvēku, 20 reizes vairāk cilvēku mēģina izdarīt pašnāvību. Ik gadu,

izdarot pašnāvības, bojā iet vairāk cilvēku nekā ceļu satiksmes negadījumos.

Turklāt jāatceras, ka viena pašnāvība ietekmē vismaz piecus sešus cilvēkus – radiniekus, tuviniekus, draugus, kolēģus.

Pašnāvības iemesli var būt ļoti dažādi, - pašnāvības domas var parādīties, ilgstoši ciešot fiziskas vai emocionālas sāpēs, bet var parādīties arī pēkšņi, negaidītas, bet pietiekami nozīmīgas krīzes laikā ar, kuru cilvēks netiek galā, norāda speciālisti.

Pētījumi rāda, ka nelabvēlīgi sociālie apstākļi, pašnāvības mēģinājumi vai pabeigtas pašnāvības ģimenes vēsturē, kā arī vardarbības pieredze bērnībā ir būtiski riska faktori pašnāvības mēģinājumam pieaugušo dzīvē. Šo pētījumu rezultāti mums skaidri rāda, ka bērni no nelabvēlīgām ģimenēm, pieaugušie, kas joprojām atrodas nelabvēlīgos vai emocionāli nospiedošos apstākļos, atrodas nopietnā riska grupā.

Speciālisti norāda, ka

pašnāvību profilaksē ārkārtīgi svarīgi ir laicīgi saņemt atbilstošu palīdzību.

Pētījumi apliecina, ka vairāk kā puse pašnāvnieku pirms nāves ir vērsušies pēc medicīniskās palīdzības.

Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, katru gadu pasaulē no pašnāvības iet bojā 800 000 cilvēku - katru 40.sekundi mirst viens cilvēks. Pašnāvība ir viens no trim vadošajiem nāves cēloņiem vecumā no 15 līdz 44 gadiem dažās valstīs un otrajā vietā 10-24 gadu vecuma grupā. Šie skaitļi neietver pašnāvības mēģinājumus, kuri var būt daudzas reizes biežāk nekā pašnāvības. Latvijā pērn no dzīves labprātīgi aizgāja 382 Latvijas iedzīvotāji.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu