Rinkēvičs sveic Dombrovski jaunajā amatā, Zīle novēl «nepazust sociālajos dialogos» (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Vairāki Latvijas politiķi, izmantojot sociālo vietni «Twitter», jau paspējuši apsveikt bijušo Latvijas Ministru prezidentu, pašreizējo Eiropas Parlamenta deputātu Valdi Dombrovski (V) ar viņam piedāvāto Eiropas Komisijas viceprezidenta amatu un uzticēto atbildību jautājumos par eiro un sociālo dialogu.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs norāda, ka Eiropas Komisijas viceprezidenta amats eiro un sociālā dialoga jautājumos ir nozīmīgs gan ES kopumā, gan Latvijā, un novēlējis Dombrovskim veiksmi.

Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle gan ir nedaudz skeptiskāks par Dombrovska iespējām ko mainīt, ņemot vērā pašreizējo spēku samēru EK, un novēlējis kolēģim nepazust sociālajos dialogos.

Žurnāliste Ina Strazdiņa savukārt norāda, ka EK prezidents Žans Klods Junkers preses konferencē visvairāk pieminējis tieši Dombrovska atbildības jomu kā vienu no svarīgākajām.

Eksperti: Dombrovskim piešķirtais amats ir vērā ņemams panākums

Valdim Dombrovskim piešķirtais Eiropas Komisijas (EK) viceprezidenta eiro un sociālā dialoga jautājumos amats ir vērā ņemams Latvijas panākums, kā arī uzskatāms par pozitīvu novērtējumu no EK puses, sacīja aģentūras BNS aptaujātie politikas eksperti.

Politikas eksperte Žaneta Ozoliņa atzina, ka Dombrovskim piešķirtais amats ir vērā ņemams panākums un pagodinājums, kas izrāda cieņu gan Latvijas panākumiem ekonomiskās krīzes pārvarēšanā, gan arī Dombrovskim, kas vadījis šos panākums.

Ozoliņa skaidroja arī to, ka

ietekmīgi amati piešķirti pārējām Baltijas valstīm.

Igaunijas bijušais premjers Andruss Ansips atbildēs par digitālo kopējo tirgu, bet Lietuvas kādreizējais veselības ministrs Vītenis Andrjukaitis kļūs par veselības un pārtikas drošības komisāru. Šāds portfeļu sadalījums liecinot par to, ka Baltijas valstis ES tiek novērtētas un nav pamata runām par šķelšanos starp «lielajām» un «mazajām» bloka valstīm.

Ozoliņa akcentēja, ka Dombrovskim ir zināšanas ekonomikā, kā arī nepieciešamās rakstura īpašības, kuras nepieciešamas, lai vadītu šo jomu. Eksperte arī norādīja, ka Latvijas pārstāvim

piešķirtais portfelis nav pretrunīgs,

bet gan norāda ceļu, kādā ES ies nākamos piecus gadus - atbildīga ekonomiskā politika un pēckrīzes atveseļošanās. «ES atveseļošanās ilgs vairākus gadus un, lai tiktu īstenota politiskā konsekvence, Dombrovskis ir pieredzējis politiķis,» uzsvēra Ozoliņa.

Tikmēr politikas eksperts Filips Rajevskis norādīja, ka minētais amats ir jauns un Dombrovska funkcija būs šo amatu piepildīt ar saturu. Vienlaikus jautājums ir saistīts ar to, vai Dombrovskis atcerēsies, ka nāk no Latvijas un centīsies aktīvāk pārstāvēt mūsu valsts intereses, vai darbosies tikai ES jautājumu ietvaros.

Tāpat Rajevskis akcentēja, ka viceprezidenta amats eiro un sociālā dialoga jautājumos izklausās pretrunīgs. Kopumā Dombrovska iecelšana par EK viceprezidentu ir pozitīvi vērtējams solis, kas

apliecina papildus novērtējumu no EK prezidenta

Žana Kloda Junkera. «Domāju, ka tas ir normāls amats ar papildus PR bonusu,» atzina Rajevskis.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Junkers trešdien paziņoja EK jauno sastāvu, kurā Dombrovskim piešķirts EK viceprezidenta amats eiro un sociālā dialoga jautājumos. Dombrovskis būs viens no septiņiem viceprezidentiem. No tiem pirmais viceprezidents būs Franss Timmermanss no Nīderlandes, kura pārziņā būs labākas regulēšanas, starpinstitucionālo attiecību, likuma varas un pamattiesību hartas jautājumi.

Pārējie viceprezidenti būs Dombrovskis, Kristalina Georgijeva no Bulgārijas, Andruss Ansips no Igaunijas, Alenka Bratušeka no Slovēnijas un Jirki Katainens no Somijas. Viceprezidente būs arī Eiropas Savienības ārlietu un drošības politikas augstā pārstāve Federika Mogerini no Itālijas. Georgijeva atbildēs par budžeta un cilvēkresursu jautājumiem, Ansips - par digitālo kopējo tirgu, Bratušeka - par enerģētikas savienību, bet Katainens - par darbavietām, izaugsmi, investīcijām un konkurenci. Lietuvas pārstāvis Vītenis Andrjukaitis būs veselības un pārtikas drošības komisārs.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu