«Providus»: KNAB problēmas saistāmas ar personālu, nevis uzbūvi (14)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pašreizējās problēmas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) galvenokārt saistāmas nevis ar KNAB uzbūvi, bet tā personālu, uzskata sabiedriskās politikas centra «Providus» pētnieks Valts Kalniņš.

Kalniņš uzsvēra, ka institucionālās uzbūves reformas nevarētu uzskatīt par mērķtiecīgu un konkrētu problēmu risinājumu. «Primāri ir jāatrisina personāla un vadības problēmas,» norādīja Kalniņš.

Tomēr ģenerālprokurora Ēriks Kalnmeiera ideja par biroja sadali, nošķirot partiju finanšu kontroli un korupcijas apkarošanu, uzskatāma par apsveramu priekšlikumu. Tomēr tā pelna detalizētu un padziļinātu izvērtējumu.

Ņemot vērā to, ka Valsts kontrole ir pietiekami neatkarīga institūcija, partiju finanšu kontroles funkcijas nošķiršana teorētiski varētu būt risinājums, ko Valsts kontrole varētu uzņemties, uzskata Kalniņš.

Tomēr Kalniņš izsaka bažas par to, ka, sadalot KNAB, neviena institūcija nebūtu atbildīga par korupcijas novēršanas un apkarošanas politikas veidošanu un novēršanas darbu. Ir jābūt pārliecībai, ka novārtā nepaliks interešu konfliktu kontrole, institucionālo korupcijas novēršanas plānu izvērtēšana, korupcijas risku izvērtēšanas standartu tālāka attīstība un citi būtiski darbi.

Lai gan Kalniņš uzskata, ka «pie labas apstākļu sakritības var efektīvi strādāt gan tā, gan tā», tomēr viņam nešķiet, ka būtu jāķeras pie KNAB dalīšanas, jo pašreizējā KNAB struktūras modelī nav fundamentālu kļūdu.

Tāpēc Kalniņš uzsver, ka KNAB salīdzinoši neveiksmīgās pēdējā laika darbības rezultātā var rasties dažādas KNAB struktūras maiņas idejas.

LETA jau ziņoja, ka, meklējot iespējas uzlabot KNAB darbu, biroju varētu sadalīt, nošķirot partiju finanšu kontroli un korupcijas apkarošanu, šādu viedokli LTV pauda Kalnmeiers.

Ģenerālprokurors uzsvēra, ka ir vairāki viedokļi, kā uzlabot KNAB darbu, - Iekšlietu ministrijas ierēdņu vadītā ekspertu darba grupa rosina KNAB pievienot Iekšlietu ministrijas resoram, nākamnedēļ darbu vajadzētu beigt Valsts kancelejas vadītajai darba grupai, kura piedāvāšot KNAB atstāt valdības pārraudzībā, bet pats Kalnmeiers domā, ka biroju varētu sadalīt.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu