Lietuvas Seima komitejas vadītājs: Baltijas valstīm kopīgi jādod pretspars Maskavas apsūdzībām krievvalodīgo tiesību pārkāpumos (72)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Visām trim Baltijas valstīm būtu kopīgi jāreaģē uz Krievijas Ārlietu ministrijas pilnvarotā pārstāvja Konstantīna Dolgova paziņojumu, ka starptautiskā sabiedrība nedrīkst atstāt bez ievērības Baltijas valstīs notiekošo «uzbrukumu» krievvalodīgo tiesībām, uzskata Lietuvas Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Artūrs Paulausks.

Intervijā Lietuvas televīzijai viņš brīdinājis, ka krievvalodīgo tiesību aizstāvība galu galā var tikt izmantota par ieganstu militāram uzbrukumam, un izteicis cerību, ka Lietuvas Ārlietu ministrija reaģēs uz Dolgova izteikumiem Rīgā notikušajā Krievijas tautiešu konferencē.

Pēc Paulauska teiktā, lai gan parasti šādos gadījumos tiek runāts par Latviju un Igauniju, neminot Lietuvu, tomēr galu galā tiek pieminēta Baltija kopumā - jēdziens, kas ietver visas trīs Baltijas valstis, tādēļ arī visām trim valstīm uz to būtu jādod skaidra un nepārprotama atbilde.

Seima ārlietu komitejas priekšsēdētāja vietnieks Audroņus Ažubalis uzskata, ka Lietuva, solidarizējoties ar Latviju un Igauniju, varētu lūgt paskaidrojumus Krievijas vēstniekam.

Kā «Lietuvos rytas» televīzijai tikmēr sacījis Klaipēdas pilsētas padomes deputāts Vjačeslavs Titovs, kas pats piedalījies aizvadītajā nedēļas nogalē notikušajā konferencē, ja krievu dzīve Lietuvā neuzlabosies, esot iespējami Ukrainas situācijai līdzīgi notikumi.

«Mēs, krievu tautības Klaipēdas iedzīvotāji, esam tādi paši pilsoņi kā lietuvieši un tādēļ negribam justies kā otrās šķiras cilvēki. Te nav iespējams dzīvot - ja mēs vēl pāris gadus tā dzīvosim, tad Lietuvā tiešām būs pilsoņu karš kā Ukrainā,» viņš paziņojis.

Kā ziņots, Krievijas Ārlietu ministrijas pilnvarotais cilvēktiesību, demokrātijas un likuma varas jautājumos Konstantīns Dolgovs minētajā konferencē paziņoja, ka Maskava nesamierināsies «ar lienošo uzbrukumu krievu valodai Baltijā».

«Uzskatām zināmos Latvijas un Igaunijas varasiestāžu soļus, kas ir vērsti uz krievu valodas statusa un stāvokļa apspiešanu, par rupju vispārpieņemto universālo cilvēktiesību normu pārkāpšanu,» norādīja Dolgovs. «Oficiālās Rīgas paziņojums par to, ka krievu skola, kas Latvijas zemē ir pastāvējusi kopš 1789.gada, ir pilnībā jālikvidē līdz 2018.gadam, civilizētajai pasaulei ir nepieņemams.»

Komentāri (72)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu