Skudra: Skotijas neatkarības balsojums ES ir ļoti nozīmīgs (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no LTV "Rīta Panorāma"

Referendums par Skotijas neatkarību Lielbritānijā ir ļoti nozīmīgs visai Eiropas Savienībai (ES), šorīt LTV raidījumā «Rīta panorāma» norādīja Latvijas Universitātes profesors Ojārs Skudra.

Skudra uzsvēra - Nevajadzētu domāt, ka ar referendumu un atbildi «nē» Lielbritānijā viss ir beidzies, jo varas pārdale no Londonas par labu Edinburgai turpināsies.

Runājot par pašu balsošanu, profesors uzsvēra, ka viena no pēdējām socioloģiskajām aptaujām liecina, ka nacionālā identitāte bijusi svarīga tikai 19% referenduma dalībnieku, bet daudz biežāk dominējuši psiholoģiski un emocionāli faktori. Uz aptaujas organizatoru jautājumu, vai cilvēki balso tāpēc, ka no kaut kā baidās, vai tādēļ, ka lolo kādas cerības, 27% norādījuši, ka balso ar cerību, kas apliecina, ka pozitīvais noskaņojums dominē.

Skudra gan norādīja, ka pozitīva balsojuma gadījumā Skotijas neatkarības īstenošana realitātē būtu ilgstošs un sarežģīts process. Kaut arī Skotijas ekonomika gan teorētiski, gan praktiski var pastāvēt patstāvīgi, eksperti apgalvo, ka pilnīga ekonomiska, finansiāla, militāra un politiska nodalīšanās no Lielbritānijas prasītu vismaz 2 - 3 gadus.

Tāpat neatkarības gadījumā SKotijai būtu jārisina virkne jautājumu par NATO, ES, par valūtu. «Tas raisīja daudz jautājumu, uz kuriem nebija skaidras atbildes tiem, kas aicināja par atdalīšanos,» norādīja Skudra.

No politiskā viedokļa ne tikai Lielbritānijai, bet arī pārējām ES valstīm, kurās pastāv līdzīgas problēmas, jāņem vērā, ka skotu nācija paliks sašķelta.

«Skotijas balsojums ES ir ļoti nozīmīgs.

Piekrītu tiem ekspertiem, pētniekiem no starptautiskiem pētniecības centriem, kuri vakar rakstīja, ka ES valstīm un valstu valdībām ar līdzīgām problēmām, kur ir ļoti spēcīgas separātiskas tendences – Katalonija, Beļģija, Itālija un citviet –,

ir jāpamostas un jāatzīst problēma kā reāli eksistējoša, un ar to politiski un ekonomiski ir reāli jāstrādā, kas līdz šim nav ticis darīts,»

uzsvēra Skudra.

Runājot par ES un tās stabilitāti, Skudra norādīja, ka fragmentācija un provincializācija, sadaloties sīkākās valstīs, negatīvi ietekmētu politisko stabilitāti ES un tās drošāku politisko un ekonomisko attīstību.

Skudra kategoriski noraidīja jebkādus mēģinājumus Skotijas neatkarības referendumu salīdzināt ar Krimu un krievu separātistu aktivitātēm Austrumukrainā.

«Ukraiņu separātisti ir citādāki daudzējādā ziņā. Skotijā ir runa par demokrātisku procesu - jāpiesauc tas, ka referendums notiek tāpēc, ka Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons un Skotijas pirmais ministrs Alekss Salmonds 2012.gada novembrī parakstīja vienošanos par referenduma sarīkošanu. Ne Krimā, ne Austrumukrainā, kur notiek militāra darbība, nekādas vienošanās netika parakstītas, nebija iespēju dažādu viedokļu paudējiem aģitēt par savu pozīciju par vai pret,» skaidroja eksperts.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu