Onkoloģijas mazināšanai jābūt valdības deklarācijā kā prioritātei (16)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Nākamās valdības deklarācijā kā viena no prioritātēm ir jāiekļauj saslimstības un mirstības mazināšana no onkoloģiskajām slimībām, uzskata Latvijas Onkologu asociācija un Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācija.

Organizācijas visām partijām un 12.Saeimas deputātiem ir nosūtījušas vēstuli, norādot uz galvenajām problēmām onkoloģijas jomā un lūdz vēl līdz vēlēšanām sniegt atbildi. «Ņemot vērā, ka politiskās partijas būs tās, kas veidos nākamo valdību, tad onkologu asociāciju viens no jautājumiem ir, vai tās onkoloģijas augstās saslimstības un mirstības mazināšanu iekļaus valdības deklarācijā kā vienu no galvenajām veselības jomas prioritātēm,» pauž asociācijas.

Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācijas priekšsēdētāja Gunta Purkalne uzsver, ka vēzis ir neprognozējams. «Ja valsts politikas veidotāji, atbildīgā Veselības ministrija un tās pakļautībā esošās institūcijas nemainīs savu attieksmi un turpinās īstenot strausa politiku, tad drīzumā Latvijā saslimstība ar vēzi varētu sasniegt epidēmijas apmērus. Mūsu asociācijām un tās ārstiem ir būtiski uzzināt, ka partijas izprot onkoloģijas problēmas un plāno tās risināt,» sacīja Purkalne.

Onkologu asociācijas interesē partijas redzējums arī tādos jautājumos, kā valstī palielināt vēža atklāšanu tās sākumstadijās, paplašināt kompensējamo medikamentu sarakstu ar inovatīviem medikamentiem mērķterapijai, kā arī kādas aktivitātes tiks plānotas Pretvēža gadā, ko Veselības ministrija ir pasludinājusi nākamajā gadā.

Saskaņā ar Slimības profilakses un kontroles centra statistikas datiem, pēdējo desmit gadu laikā saslimstības rādītāji Latvijā ar onkoloģiskām slimībām ir pieauguši par 39%, sasniedzot jau 74,6 tūkstošus pacientu.

Latvijā joprojām ir augsts īpatsvars novēloti atklātam vēzim - 3. un 4.stadijā atklāto gadījumu skaits veido aptuveni 40%. Salīdzinājumā Eiropas valstīs novēloti saslimstību ar ļaundabīgiem audzējiem atklāj ap 20% pacientu.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu