Ministrs neredz šķēršļus Latvijas iespējamajam atbalstam Ukrainas tiesvedībā ar Krieviju (16)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK) neredz šķēršļus Latvijas iespējamajam atbalstam Ukrainai tās iesniegtajās prasībās pret Krieviju Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), un Latvija varētu iesaistīties šajās lietās kā trešā puse.

Kā informēja ministra preses sekretāre Inese Auniņa, ar šādu lūgumu gan Ukrainas pusei jāvēršas pie Latvijas valdības, kuras pārstāvis īsteno Latvijas pārstāvību šajā starptautiskajā organizācijā.

Šodien Bērziņš atgriezās no vizītes Ukrainā, kur tikās ar Ukrainas tieslietu ministru Pavlo Petrenko. Tikšanās laikā tika pārrunāti jautājumi arī par Latvijas valsts piederīgo iespējamo iesaistīšanos bruņotos konfliktos Austrumukrainā. Latvijas tiesībaizsardzības iestādes identificējušas vairākus Latvijas valstspiederīgos, kuri iesaistījušies prettiesiskās militārās aktivitātēs Austrumukrainā.

Petrenko norādīja, ka Ukrainā separātistu, kaujinieku un bruņoto grupu darbības tiek kvalificētas kā teroristiskas, un abi ministri pauda viedokli, ka tajās iesaistītās personas ir saucamas pie atbildības neatkarīgi no tā, vai tās uzturas Ukrainā vai Latvijā.

Puses arī pārrunāja jautājumu par abu valstu tiesiskās sadarbības līguma praktisko piemērošanu situācijās, kad tiesiskās palīdzības lūgums tiek saņemts, piemēram, no Krimas tiesas. Abi ministri bija vienisprātis, ka šādi tiesiskās palīdzības lūgumi atbilstoši abu pušu noslēgtajam sadarbības līgumam nav izpildāmi, jo šo teritoriju nelikumīgi anektējusi Krievija.

Atbildot uz ukraiņu kolēģa jautājumu par Latvijas iespējamo atbalstu Ukrainai tās iesniegtajās prasībās pret Krieviju ECT, Bērziņš norādīja, ka nesaredz tam šķēršļus un Latvija varētu iesaistīties šajās lietās kā trešā puse. Ar šādu lūgumu gan Ukrainas pusei jāvēršas pie Latvijas valdības, kuras pārstāvis īsteno Latvijas pārstāvību šajā starptautiskajā organizācijā.

Tāpat puses arī pārrunāja tieslietu jomas nozīmīgākos jautājumus, tostarp tiesu reformas norisi, kas ir aktuāla ne vien Latvijā, bet arī Ukrainā.

Kā ziņots, Ukraina oficiāli vērsīsies pie Latvijas valdības ar priekšlikumu iesaistīties kā trešajai pusei trīs lietās, ko Ukraina ierosinājusi pret Krieviju ECT, pirmdien paziņojusi Ukrainas Tieslietu ministrija. Ukrainas tieslietu ministrs par to paziņoja, tiekoties ar Bērziņa vadīto delegāciju, kas bija ieradusies vizītē Ukrainā.

«Mums tas ir ļoti svarīgi, jo tas ir nopietns politisks vēstījums, ka Eiropa un Eiropas Savienība neatstāj mūs vienus ar Krieviju, tostarp tiesas procesos,» norādīja Petrenko.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa izskata trīs Ukrainas ierosinātas lietas pret Krieviju - par Krimas aneksiju, ukraiņu bērnu nolaupīšanu un pārvešanu pāri robežai uz Krieviju un par Krievijas aizliegumu tatāru līderim Mustafam Džemiļevam iebraukt Krimā.

Kā pastāstīja Ministru kabineta pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līce, Latvija no Ukrainas vēl nav saņēmusi lūgumu kā trešajai pusei iesaistīties Ukrainas ierosinātajās lietās pret Krieviju.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu