Māra Zālīte: Mums draud briesmas tieši šajās vēlēšanās (1103)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Miers, kas valda Latvijā un Eiropā, ir iluzors, un patiesā situācija ir dramatiska - mums draud briesmas tieši šajās vēlēšanās, jo pēc četrām dienām var tikt ievēlēts tāds parlaments, kas izveidos tādu valdību, kas nav Latvijas interesēs. Tāpēc nepiedalīšanās vēlēšanās nav ne morāli, ne pilsoniski attaisnojama, šovakar raidījumā «1 pret 1» uzsvēra dzejniece Māra Zālīte.

Krievijas stratēģiskajos un ģeopolitiskajos plānos ietilpst Padomju Savienības atjaunošana, tai skaitā arī Baltijas valstis varētu būt nākamās pēc Ukrainas. «To nesaka tikai Kremlis, bet arī visi Rietumi to uzsver. Mēs šeit tam nespējam ticēt tāpat kā 40.gadā, kad arī draudēja reālas briesmas, bet tauta neticēja: «Tā nevar būt!«,» atzina Zālīte.

Dzejniece uzsvēra, ka Latvijai draud briesmas tieši šajās vēlēšanās, jo prokremliskajai partijai «Saskaņa» patlaban ir vislabākais reitings - prokremliski orientētais elektorāts ir ļoti vienots, kamēr latviešu elektorāts ir sašķelts. «Mums nevajag izlikties un turēties pie kaut kāda politkorekta viedokļa, ka tā robežšķirtne nav pēc valodas vai etniskās piederības. Šoreiz diemžēl tā tas ir – robeža lielā mērā iet pa etnisko līniju,» atzina Zālīte.

Tas, ka «Saskaņas» sarakstā ir daudz latvisku uzvārdu, ir tikai taktikas maiņa, taču dzejniece norādīja, ka vilks ir metis spalvu, bet ne tikumu - par to liecina arī Rīgas mēra Nila Ušakova aktivitātes Kremlī. «Īpatnēji, ka vienas pilsētas mērs pilda ārpolitikas funkcijas, kur vajadzētu braukt vismaz ārlietu ministra līmenī tikties ar Krievijas valdību,» norādīja dzejniece.

Zālīte sacīja, ka 4.oktobrī Latvijā var tikt ievēlēts tāds parlaments, kas izveido tādu valdību, kas nav Latvijas interesēs. Viņa norādīja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins tiecas veidot totalitāru valsti, un pēc četrām dienām mēs varam atgriezties tur gan teorētiski, gan praktiski.

«Nozombēto frāzi, ka nekas nemainīties, nākas dzirdēt ļoti bieži. Aicinu cilvēkus padomāt un nebūt apvainotiem par to, ko nav izdarījusi valdība, vai kāds ministrs ir slikts, vai ir trūkums. Tam pretī ir ārkārtīgi liela vērtība -

tā ir mūsu valsts, kas ir izcīnīta ar asinīm, atkal atgūta, un tagad mēs to varam zaudēt ar tādu attieksmi.

Mēs esam pilsoņi un mums ir vara. Vēlēšanas ir tas brīdis, kad vara tik tiešām ir tautas rokās. Neizmantot šo varu un neiet vēlēt ir noziegums pret valsti,» uzsvēra dzejniece.

Zālīte sacīja, ka izvēle šajās vēlēšanās ir liela, pat pārāk, taču jāņem vērā, ka sīkpartijām nav pārāk lielas izredzes iekļūt valdībā. «Tās ir zemē nomestas balstis. Vēl vairāk – tās tiek pieskaitītas uzvarētāju balsīm. Ja uzvar «Saskaņas centrs», tad nebalsodami jūs esat nobalsojuši tieši par to spēlētāju. Nebalsošana nav ne morāli, ne politiski attaisnojama,» viņa uzsvēra.

Dzejniece atzina, ka Rietumvalstīs, kas sevi pasludinājušas par sekulārām, ir vērojams vērtību vertikāles trūkums, un tā tas ir arī Latvijā. «Runājot par drošību, tas nenozīmē skaitīt, cik tanku stāv pie Pleskavas. Bez militāras drošības ir vēl dāudzas citas drošības, enerģētika, ko visi jau zina, bet vienīgais īstais iekšējās drošības garants - esmu par to pārliecināta - ir Latviju mīlošs, Latviju cienošs, Latvijai ticošs, Latvijas izvēli būt civilizētā sabiedrībā atbalstošs, demokrātiski orientēts, izglītots pilsonis. Tā ir mūsu iekšējā drošība,» uzsvēra Zālīte.

«Mēs politiķus bieži sunījam un lamājām un daudzreiz viņi to ir pelnījuši, bet, no otras puses, tai paradigmai jāizaug no sabiedrības, nevis otrādi – politiķi no augšas nolaiž kritērijus un vērtību orientācijas.

Sabiedrība ir tā, kura, balstoties uz savu iekšējo morālo un politisko pārliecību, izvēlas cilvēkus, kas viņus pārstāv Saeimā,»

norādīja dzejniece.

Komentāri (1103)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu