Kaktiņš: vēl nevar izsecināt gaidāmo kopējo vēlētāju skaitu (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

No pilsoņu aktivitātes, 12.Saeimas vēlēšanās nododot balsi glabāšanā, nevar izdarīt secinājumus par gaidāmo kopējo vēlētāju skaitu, jo nav vēsturisko datu, ar ko to varētu salīdzināt, sacīja tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš.

Kaktiņš norādīja, ka balss nodošana glabāšanā ir jauna sistēma, kurai nav salīdzināmu aktivitātes rezultātu datu pagātnē. Viņš piebilda, ka lielās rindas Rīgas Valsts 1.ģimnāzijā nepārsteidza, ņemot vērā, ka netālu dzīvo cilvēki, kas bieži ceļo uz Eiropu un pārējo pasauli un vēlēšanu dienā varētu nebūt Latvijā.

SKDS direktors pieļāva iespēja, ka Latvijas novados aktivitāte, nododot balsi glabāšanā, nebūs tik liela. Kopumā šī sistēma ļaus izteikt secinājumus par gaidāmo vēlētāju skaitu, kad tā būs izmantota sešas, septiņas reizes. Iespējams, ja mehānisms netiks mainīts, piesardzīgas prognozes varēs izteikt balss glabāšanas laikā nākamajās Saeimas vēlēšanās.

Kaktiņš norādīja, ka intuitīvi spriežot, maz ticams, ka vēlētāju aktivitāte 12.Saeimas vēlēšanās būs īpaši lielāka kā pēdējo vēlēšanu laikā. Viņš nebūtu pārsteigts, ja vēlētāju skaits būtu nedaudz mazāks, nekā iepriekš.

Kā ziņots, 1.oktobra vakarā tika apkopota informācija, ka 12.Saeimas vēlēšanās pirmajā dienā, kad to bija iespējams paveikt, balsi glabāšanā nodevuši 6730 pilsoņi, informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

1.oktobrī 61 vēlēšanu iecirknī no plkst.17 līdz 20 varēja nodot glabāšanā savu balsi 12.Saeimas vēlēšanās. Nodot balsi glabāšanā varēs arī šodien un piektdien, kad iecirkņi būs atvērti citos laikos - šodien iecirkņi darbosies no plkst.9 līdz 12 un 3.oktobrī no plkst.10 līdz 16.

Savukārt vēlēšanu dienā, 4.oktobrī, būs iespējams nobalsot no plkst.7 līdz 20 jebkurā tuvākajā iecirknī, lai arī kur vēlētājs atrastos.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu