Hermanis: Latvijā 40% cilvēku smadzenes atrodas pastāvīgā atpūtas režīmā (604)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Aptuveni 40% cilvēku Latvijā smadzenes atrodas pastāvīgā atpūtas režīmā, un ir labi, ka šie cilvēki nepiedalījās vēlēšanās - šādu viedokli šovakar LTV raidījumā «1 pret 1» pauda Jaunā Rīgas teātra režisors Alvis Hermanis. «Ja viņi būtu atnākuši uz vēlēšanām, tad varētu būt lielas ziepes tāpēc, ka viņi ir iracionāli. Viņi nepadodas loģikai. Viņi var sekot visādām psihiski nelīdzsvarotām un ezotēriskām personībām, un līdz ar to mēs varētu beigās nonākt pie tādas koalīcijas, ka visiem būtu mutes vaļā,» ir pārliecināts režisors.

Vērtējot vēlēšanu rezultātus, Hermanis pauda viedokli, ka iznākums ir gandrīz ideāls - daudz labāk nevarēja būt, bet daudz sliktāk gan varēja būt.

«Paldies Dievam, neatnāca novēlēt tie 40% [balsstiesīgo]. Jo mazāk cilvēku piedalīsies Latvijā vēlēšanās, jo labāk,» sacīja Hermanis. Viņš norādīja, ka vēlēšanu iznākums demokrātijā ir atkarīgs no diviem lielumiem - no vēlētāju kontigenta, no viņu intelektuālās kvalitātes, un no politiķu, kas pretendē, intelektuālās kapacitātes. Ar šiem diviem lielumiem var notikt viss pārējais.

«Latvijā diemžēl mazizglītotais vēlētājs ir lielā, lielā, skaitā, turklāt, kā pierādījās, 40% Latvijas pilsoņu ar vēlēšanu tiesībām vispār ir bez smadzenēm

- viņu smadzenes atrodas pastāvīgā atpūtas režīmā, par ko liecina viņu neierašanās uz vēlēšanām, jo nepiedalīties tādā veidā valsts vadīšanā - tas liecina par to, ka viņus mēs vienkārši uzreiz noliekam malā,» savu viedokli skaidroja Hermanis.

«Ja viņi būtu atnākuši uz vēlēšanām, tad varētu būt lielas ziepes tāpēc, ka viņi ir iracionāli. Viņi nepadodas loģikai. Viņi var sekot visādām psihiski nelīdzsvarotām un ezotēriskām personībām, un līdz ar to mēs varētu beigās nonākt pie tādas koalīcijas, ka visiem būtu mutes vaļā,» ir pārliecināts režisors.

Viņaprāt, mazizglītotie vēlētāji, kuri tomēr briesmīgi gribēja piedalīties vēlēšanās, nobalsojuši par bijušo valsts kontrolieri Ingunu Sudrabu un aktieri Arturu Kaimiņu. «Es domāju, ka

jāpasaka viņiem liels paldies - gan Sudrabai, gan Artusam -, ka viņi neitralizēja mazizglītotos vēlētājus.

Viņi vienkārši tagad četrus gadus sēdēs maliņā un nevienam netraucēs - tas ir brīnišķīgi,» sacīja Hermanis.

Pēc režisora aprēķiniem par esošo koalīciju no kopējā pilsoņu skaita ir nobalsojuši tieši trešā daļa, kas nozīmē, ka atbildību par šo valsti uzņemas tikai trešā daļa valsts pilsoņu, un tā ir mazākuma atbildība. Vienlaikus viņš norādīja, ka,

pārskatot 100 ievēlētās personas, saskaitījis tikai astoņas, kas atbilst 21. gadsimta izaicinājumiem un kuriem ir idejas par to, kā vadīt valsti. Pārējie ir tikai gadījuma cilvēki vai «lūzeri po žizņi».

«Es domāju, ka apātija un nīgrums, kas pēdējos gadus valda Latvijā, lielā mērā ir izskaidrojams ar to, ka visi salīdzina ar kopības eiforiju, kas bija Atmodas laikā. Tādas nebūs vairs nekad. Tā, ka visi kopā, - tā vairs nebūs nekad. Mums vajag saprast, šim mazākumam, 30% Latvijas pilsoņu, ir jāizvelk šī valsts. Mums ir jāuzņemas atbildība. Visi pārējie, kas faktiski vai nu nepiedalās, vai liek sprunguļus, ir vienkārši jāpieņem kā slikts laiks aiz loga,» uzskata Hermanis.

«Es saprotu, ka ir grūti koncentrēties, ja kāds blakus visu laiku bojā gaisu vai vienkārši visu laiku kaut kā traucē, bet tieši tāpēc mums ir jāsaņemas,» uzsvēra režisors. «Es nerunāju par kaut kādiem intelektuāļiem un tamlīdzīgi. Es pats pazīstu diezgan daudz fantastiskāko latviešu cilvēku - lauku skolotājas, zemniekus, celtniekus - viņi ir tas garants.

Vienkārši mums vajag apzināties, ka mēs esam mazākumā.

Un, ja mēs to apzināmies, tad uzreiz paliek vieglāk. Vajag saprast - pa ielām, pa kurām mēs staigājam, cilvēki, kas nāk pretī, ne visi ir mūsējie. Diemžēl tā tas ir,» skaidroja Hermanis.

Hermanis īpaši neuztraucas par to, ka Krievija iekļāvusi viņu «melnajā sarakstā», jo sieva viņam turp aizliegusi braukt jau pirms četriem gadiem - viņai nepatika Krievijas enerģētika. «Man ir 49 gadi, es pusi savas dzīves nodzīvoju Padomju Savienībā, no kurienes mani nelaida laukā un droši vien nebūtu laiduši laukā arī, ja tas būtu turpinājies.

Tiešām nedomāju, ka nodzīvošu līdz brīdim, kad mani nelaidīs atpakaļ uz Padomju Savienību,

jo tur jau tiešām tagad ir iestājusies Padomju Savienība,» atzina režisors. Pēc Hermaņa domām, viņš «melnajā sarakstā» iekļauts tāpēc, ka bijis pirmais Eiropas mākslinieks, kas pasludinājis savas privātās sankcijas, atceļot JRT viesizrādes Krievijā.

Savukārt Andreja Judina iekļaušana sarakstā, viņaprāt, ir signāls, ka krievu cilvēkiem nevajadzētu piedalīties politikā caur latviešu partijām. «Protams, tos mazohistus, kas visu laiku balso par «Saskaņu», kas ir opozīcijas partija uz mūžīgiem laikiem, pārveidot nevaram - viņi atrodas Krievijas televīzijas hipnozes ietekmē un ir atkarīgi no tā, kā attīstīsies Putina psihiskā diagnoze, kas evolucionēs. Tas arī ietekmēs vēlētājus, kas negrib piekrist Latvijas valsts idejai.»

«Es liktu priekšā, ka koalīcijas partijas dotu atbildīgus amatus pēc iespējas vairāk krievu tautības cilvēkiem, tādā veidā parādot krievu kopienai, ka gribam sadarboties. Jādod signāls krievu kopienai, ka jāpiedalās valsts pārvaldē nevis caur partiju, kas visu laiku sazvanās ar Kremli, bet caur valstij lojālām partijām,» uzskata Hermanis.

«Man sāp tas, kas notiek Krievijā, emocionāli un cilvēciski.

Man tur ir daudz draugu. Pēdējos 15 gadus Jaunais Rīgas teātris katru gadu regulāri brauca viesizrādēs,» intervijā «Viens pret vienu» sacīja režisors.

Viņaprāt, ekonomiskās sankcijas pret Krieviju mērķi sasniegs pēc aptuveni pieciem gadiem, pielīdzinot situāciju PSRS, kas arī izjukusi ekonomisku iemeslu dēļ.

Savukārt kultūras sankcijas ir vajadzīgas, jo Krievijas mākslinieki un inteliģence ir ļoti labi iekārtojusies uz diviem krēsliem. Režisors iesaka krievu māksliniekiem «saglabāt savu godu un neizdarīt un nepateikt ko tādu, ko nāksies vēlāk nožēlot, jo situācija izmainīsies pēc pieciem gadiem».

Komentāri (604)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu