LIZDA: Jauno izglītības un zinātnes ministru nedrīkst meklēt ar tik lielu vieglprātību (14)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Reformu īstenošanai un finansējuma piesaistei ir svarīgi izvēlēties profesionālu ministra kandidātu, nevis «meklēt to ar tik lielu vieglprātību», uzskata Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA).

«Ar tik lielu vieglprātību politiskajā tirgū nedrīkst meklēt jauno izglītības un zinātnes ministru vienai no vissarežģītākajām nozarēm,» sacīja LIZDA priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško.

LIZDA gan pagaidām atturas vērtēt iespēju, ka izglītības un zinātnes ministra amatu varētu ieņemt Saeimas deputāte Lolita Čigāne (V).

LIZDA aicina izraudzīties tādu nākamo izglītības un zinātnes ministru, kuram ir skaidrs redzējums par nozares attīstību, profesionālā pieredze izglītības jomā, spēja operatīvi risināt problēmas un kurš uzņemsies atbildību par pieņemtajiem lēmumiem.

Arodbiedrība uzsver, ka nākamo gadu laikā ir jāveic būtiskas strukturālas pārmaiņas un uzlabojumi izglītības un zinātnes nozarē, to nosakot par jaunās valdības vienu no galvenajām prioritātēm.

Lai vērstu politiķu uzmanību uz profesionāla ministra nepieciešamību, kurš veiks pārdomātas reformas un cīnīsies par papildu finansējumu kvalitatīvas izglītības, zinātnes un cienīga atalgojuma nodrošināšanai nozarē strādājošajiem, LIZDA pieteikusi tikšanos ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu un koalīcijas partijām.

Lai īstenotu pārdomātas un ar sociālajiem partneriem saskaņotas reformas nozares pilnveidei, ir akūti nepieciešams papildu finansējums 2015.-2017.gada valsts budžetā. Kaut vai tādēļ, lai no 2015./2016.mācību gada ieviestu jaunu, godīgu un izglītības kvalitāti veicinošu pedagogu darba samaksas modeli, valdībai jāpiešķir adekvāts papildu finansējums, jo jauna modeļa ieviešana ar esošajiem līdzekļiem krasi pasliktinātu pedagogu jau tā neapmierinošo finansiālo situāciju, īpaši mazajās skolās. Tāpat valdība joprojām nepilda Augstskolu likumā paredzēto ikgadēju finansējuma pieaugumu, uzsver LIZDA.

Jau ziņots, ka izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (V) 12.Saeimā netika ievēlēta.

LIZDA pirmsvēlēšanu periodā ar partijām «Vienotība», «Zaļo un zemnieku savienība», «Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK», «Saskaņa», «Latvijas Reģionu Apvienība», «No sirds Latvijai» noslēgusi vienošanos, paredzot ikgadēju finansējuma pieaugumu valsts budžetā izglītības, zinātnes nozarei.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu