Ušakovs: Jaunveidojamā valdība izskatās vāja (116)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Jaunā valdība, kuru patlaban veido trīs koalīcijas partijas ar «Vienotības» premjerministra kandidāti Laimdotu Straujumu priekšgalā, izskatās vāja, šorīt telekompānijas LNT raidījumā «900 sekundes» sacīja partijas «Saskaņa» līderis, Rīgas mērs Nils Ušakovs.

«Prezidenta kungam ir nepieciešams saprast, ka viņš uzņemas visu atbildību par to, ka valdība tiek veidota, maigi izsakoties, bez jebkādiem plāniem par saviem nākamajiem darbiem. Valdība izskatās vāja. Visu cieņu [Laimdotai] Straujumas kundzei, bet

mums nevienam nav noslēpums, ka viņai nav lielas vēlmes strādāt tālāk kā Ministru prezidentei, un par visām šīs valdības veiksmēm un neveiksmēm [Valsts] prezidenta kungs uzņemsies līdzatbildību,»

brīdināja Ušakovs.

Lūgts precizēt, ar kādām tieši neveiksmēm varētu rezultēties jaunās valdības darbs, «Saskaņas» vadītājs minēja nākamā gada valsts budžeta veidošanu. Ja valdība tiek veidota, cīnoties vienīgi par amatiem un ignorējot jebkādus citus principus, tad tā nebūs spējīga pieņemt nevienu atbildīgu lēmumu, izņemot ministru algu paaugstināšanu, prognozē Ušakovs.

Kā ziņots, koalīcijas partijas - «Vienotība», Zaļo un zemnieku savienība (ZSS) un nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) - šodien tiksies, lai turpinātu diskusijas par jaunās valdības izveidi.

Otrdien Ministru prezidente Straujuma piedāvāja koalīcijas partneriem savu redzējumu par atbildības jomu sadali jaunajā valdībā, tomēr vienošanās par to netika panākta. Tāpēc šodien partneri tiks informēti par jaunu piedāvājumu.

Saskaņā ar pirmo Straujumas piedāvājumu «Vienotībai» jaunajā valdībā pienāktos premjera amats, kā arī atbildība par Finanšu ministriju, Ārlietu ministriju, Iekšlietu ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju, kā arī Satiksmes ministriju.

ZZS tika piedāvāts pārraudzīt Aizsardzības ministriju, Labklājības ministriju, Zemkopības ministriju un Ekonomikas ministriju. Tāpat šī politiskā spēka pārstāvis varētu uzņemties Saeimas priekšsēdētāja amatu.

VL-TB/LNNK saskaņā ar sākotnējo Straujumas piedāvājumu arī jaunajā valdībā turpinātu vadīt Kultūras ministriju, Tieslietu ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, kā arī uzņemtos atbildību par Veselības ministriju.

Koalīcijas partneri neatklāja jomas, par kurām netika panākta vienošanās, tomēr saskaņā ar neoficiālo informāciju viens no klupšanas akmeņiem bija tā dēvēto resursu ministriju piedāvātais sadalījums. Proti, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), kuru patlaban vada nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK pārstāvis, savā pārziņā vēlas iegūt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS).

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš pēc pirmā sarunu raunda ar 12.Saeimā ievēlētajām partijām izteicis atbalstu, lai arī nākamo valdību veidotu «Vienotība», ZZS un VL-TB/LNNK, kas jau paudušas gatavību uzņemties nākamās valdības veidošanu un Ministru prezidenta amatam kopīgi atbalstīt Straujumu.

Komentāri (116)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu