Rinkēvičs: Situāciju atsevišķos Ukrainas austrumu reģionos nevar vērtēt citādāk kā iesaldēto konfliktu (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Atsevišķos Ukrainas austrumu reģionos izveidojušos situāciju nevar vērtēt citādāk kā iesaldēto konfliktu, šodien Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V). Viņš norādīja, ka Latvija nevēlas, lai tādi apstākļi saglabājas.

Izmaiņas situācijā Ukrainā var ienest gaidāmā Ukrainas prezidenta Petro Porošenko un Krievijas prezidenta Vladimira Putina tikšanās un dažādas cita līmeņa sarunas Milānā. Latvija atbalsta Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā panākto vienošanos par pamieru īstenošanu. Nepieciešams izmantot diplomātiskās sarunas un spiedienu, lai Krievija konstruktīvi darbotos Austrumukrainā, pauda Rinkēvičs.

Viņš norādīja, ka

starptautiskajai sabiedrībai attiecībā uz Krievijas veikto minoritāšu tiesību ierobežošanu Krimas tatāriem un ukraiņiem ir jāreaģē tāpat kā līdzīgos gadījumos citās valstīs.

Ar deputātiem šodien tika pārrunāts arī jautājums par Ukrainas pieeju gāzes piegādēm.

Komisija atbalstīja Latvijas pozīciju Ukrainas jautājumā skatīšanai Eiropas Savienības Ārlietu padomē. Tāpat tika atbalstīts Latvijas viedoklis Ebolas vīrusa apkarošanas jautājumā, kas arī tiks apspriests Ārlietu padomē.

Rinkēvičs norādīja, ka Latvija Ebolas vīrusa izplatīšanos uztver gan kā draudu Rietumāfrikas reģiona iedzīvotāju veselībai, gan arī plašāk kā apdraudējumu sociālekonomiskajai situācijai reģionā un ārpus tā. ES ir darījusi visu iespējamo, lai novērstu Ebolas izplatīšanos.

Ņemot vērā slimības specifiku, Latvijas personāla iespējas ir minimālas, lai iesaistītos tās izplatības samazināšanā, taču valsts ir nolēmusi attiecīgajā ANO fondā iemaksāt 40 000 eiro.

Kā ziņots, ES valstu veselības ministri 16.oktobra sanāksmē Briselē pārrunājuši ar Ebolas vīrusa uzliesmojumu saistītus jautājumus, tostarp nepieciešamību pastiprināt no vīrusa skartajām Āfrikas valstīm izlidojošo cilvēku veselības pārbaudes lidostās, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu