Kas notiktu, ja Ebolas vīrusa slimnieks iebrauktu Latvijā? (53)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Veselības ministrija šodien informēs par Ebolas vīrusa izplatību pasaulē un Latvijas veselības aprūpes sistēmas gatavību. Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs apgalvoja, ka patlaban ir pārliecība, ka mūsu mediķi veiksmīgi tiktu galā ar Ebolas slimnieku, kurš ierastos Rīgas lidostā, un epidēmija neizplatītos tālāk.

Viņš šorīt intervijā Latvijas radio sacīja - jaunākie dati liecina, ka slimība turpina izplatīties un saslimušo skaits ir pārsniedzis 9000 cilvēku. Turklāt vairāk nekā 4000 cilvēku miruši no šis slimības.

Eiropas valstīs risks saslimt ar šo slimību nav tik liels, ņemot vērā veselības aprūpes sistēmas sagatavotības līmeni. Tomēr jābūt modriem.

Latvijā jau augustā, kad izsludināja starptautisku trauksmi saistībā ar šo slimību, veica papildu pasākumus, kas attiecas gan uz iedzīvotājiem, gan veselības aprūpes sistēmas darbiniekiem, gan ceļotājiem.

Komentējot mediķu arodbiedrības izplatīto viedokli, ka nav izdarīts viss, lai krīzes situācijā pasargātu mediķus, Perevoščikovs teica, ka daļa pasākumu ir arī konkrētās slimnīcas pārstāvju atbildība.

Jautāts, vai ir pārliecība, ka mūsu mediķi tiktu galā ar Ebolas slimnieku, kurš ierastos Rīgas lidostā, un epidēmija neizplatītos, viņš teica, ka tāda pārliecība ir visām Eiropas Savienības valstīm.

Mums nepastāv risks, ka slimība varētu masveidā izplatīties. Tomēr pastāv iespēja, ka būs daži slimības gadījumi.

Tie var būt ģimenes locekļu vidū vai medicīnas personāla starpā.

Jāatceras, ka Ebolas vīrusa simptomi var atgādināt gripas pazīmes.

Var teikt, ka Latvijā saslimšanas ar Ebolas vīrusu risks ir minimāls, tomēr tas pastāv.

Risks ir zems

Jau ziņots, ka PVO Ebolas vīrusa izplatīšanās risku Eiropas reģionā, tostarp arī Latvijā, joprojām vērtē kā zemu, iepriekš informējuši Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti.

Patlaban riska grupas, kurām pastāv augstākais risks vīrusu atvest uz jebkuru pasaules valsti, ir brīvprātīgie darbinieki un medicīnas personāls, kas dodas uz vīrusa uzliesmojuma skartajām valstīm, lai aprūpētu Ebolas vīrusa slimniekus.

Tāpat arī šajā grupā ir cilvēki, kuriem slimības skartajās valstīs dzīvo radinieki, ja viņi dodas tos apciemot.

Rietumāfrikā no Ebolas vīrusa miruši jau aptuveni 4000 cilvēku. Spānijā nesen tika konstatēts pirmais zināmais gadījums, kad inficēšanās ar Ebolas vīrusu notikusi ārpus Āfrikas. Medmāsa strādājusi slimnīcā, kurā miruši divi Āfrikā ar Ebolas vīrusu inficējušies cilvēki.

Komentāri (53)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu