Nepilngadīgi jaunieši izārda viesu namu (1575)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Aculiecinieka foto

Izdemolēta ēka un tās apkārtne, salauztas mēbeles un inventārs. Tādu skatu otrā rītā pēc 10. klases skolēnu «iesvētību» ballītes ieraudzīja kāda Pierīgas viesu nama īpašniece. Savukārt meitene, uz kuras vārda viesu nams bija noīrēts, TVNET sacīja, ka nekad nebūtu tam piekritusi, ja zinātu, kā pasākums izvērtīsies. Bet skolā apgalvoja, ka piektdienas vakarā notikusī skolēnu «Fukšu balle» nav bijis skolas oficiālais pasākums. Lietu analizēs arī policija.

Baložos esošā viesu nama «365 brīvdienas» īpašniece Liene portālam TVNET pastāstīja, ka nepatīkamu situāciju piedzīvojusi saistībā ar pasākumu 10.oktobra vakarā.

Viesu nams, kura ietilpība ir līdz 60 cilvēkiem, tovakar bija izīrēts kādai 20 gadus vecai meitenei. Taču otrā dienā izrādījās, ka

viesu namā nakti bija pavadījis krietni lielāks cilvēku skaits, turklāt to vidū bijis arī daudz nepilngadīgo.

Tas esot bijis pasākums, kurā Rīgas 2. ģimnāzijas 10. klašu (a, b, c un d) skolēni atzīmēja savstarpējo iepazīšanos. Pirms pasākuma viesu nama pārstāvji, kā parasti, informējuši īrniekus par iekšējās kārtības noteikumiem, piemēram, laukā netrokšņot un neorganizēt salūtu pēc pulksten 23.

Sasistas pudeles stikli gultā
Sasistas pudeles stikli gultā Foto: Aculiecinieka foto

Liene, kura viesu namu izīrē aptuveni desmit gadu, iepriekš bija pieredzējusi, ka dažkārt pasākumu laikā iereibuši viesi kaut ko salauž vai saplēš. Taču viņa nekad nebija redzējusi tik lielu postažu, kāda bija viesu nama teritorijā pēc šā jauniešu pasākuma: telpas bija pamatīgi izdemolētas un apkārtne - piegružota.

Viesu namā bija izsists stikls, sadauzītas gleznas un lampas, salauztas mēbeles un elektronika.

Naktī jaunieši bija kāpuši uz jumta, salocījuši skursteni un salauzuši jumta logu.

Lienei pat ir aizdomas, ka kāds kritis un, turoties aiz loga malām, viņam izdevies nenokrist no jumta.

Viņa arī pavēstīja, ka pēc pasākuma teritorijā atrada maisiņu ar baltu pulveri, bet policija to nepielika pie lietas.

Jaunieši salauzuši galda futbola spēli
Jaunieši salauzuši galda futbola spēli Foto: Aculiecinieka foto

Par viesu namā notikušo demolēšanu Liene uzzināja tikai otrā rītā, viņa teica un skaidroja, ka naktī īpašnieki nebija dzirdējuši jauniešu ālēšanos, jo viņu māja atrodas vairāku simtu metru attālumā no viesu nama. Otrā rītā ar Lieni sazinājās policijas pārstāvji, kurus naktī bija izsaukuši kaimiņi.

Vienai daļai nepilngadīgo pa nakti bija atbraukuši pakaļ vecāki, bet otru daļu jauniešu policisti aizveduši uz iecirkni.

Daļu postījumu turpmākajās dienās salaboja viesu nama īpašnieki, bet naudas summa, kas vajadzīga, lai savestu kārtībā salauztās lietas vai to vietā iegādātos jaunas, ir aptuveni 2500 eiro. Piecūkoto telpu un salauzto mēbeļu dēļ viesu nama īpašniekiem nācās atsaukt nākamajā dienā paredzēto pasākumu.

Taču vislielāko pārsteigumu Liene pauž par vecākiem, kuri paši atveda savus bērnus uz nakts tusiņu un ļāva viņiem tajā nekontrolēti ārdīties visu nakti.

Trakākais ir tas, ka vecāki jauniešus pašus arī atlaiž uz visu nakti.
Salauzta gulta
Salauzta gulta Foto: Aculiecinieka foto

Savukārt 20 gadus vecā Lūcija, uz kuras vārda viesu nams tovakar bija noīrēts, TVNET sacīja, ka pati nemācās Rīgas Valsts 2. ģimnāzijā, bet viņa ir laba draudzene šīs skolas 11. klases skolniecei, kura bija viena no ģimnāzijas 10. klašu «Fukšu balles» organizētājām.

Tā kā Lūciju un iesvētību organizētāju saistīja laba un vairākus gadus ilga draudzība, meitene piekrita, ka uz viņas vārda tiek noīrēts viesu nams. Lūcija teica, ka nekad nebūtu tam piekritusi, ja zinātu, kā pasākums izvērtīsies.

Kā muļķe noticēju. Nekad mūžā nebūtu to darījusi!

Meitene pauda savu nožēlu par notikušo un pastāstīja, ka sestdienas rītā viņai zvanīja viesu nama īpašniece un pavēstīja, ka pirts ir izārdīta.

Sākotnējā postījumu summa bijusi 500 eiro, ko viņa bija plānojusi savākt no ballītes apmeklētājiem. Tikai izrādās, ka pasākumā esot piedalījušies arī dažādi neaicināti cilvēki, kā arī naktī esot atbraukuši vietējie iedzīvotāji. Turklāt daļa jauniešu neuzskata, ka viņiem būtu jāmaksā par viesu mājas izdemolēšanu.

Uz grīdas mētājas sasistu trauku lauskas
Uz grīdas mētājas sasistu trauku lauskas Foto: Aculiecinieka foto

Vēlāk viņa esot uzzinājusi, ka postījumu apjoms ir krietni lielāks - 2500 eiro. Šāda summa viņai viesusi paniku. Turklāt viesu nama īpašniece neesot viņai atsūtījusi zaudējumu tāmi, bet tikai kopējo summu. Rēķins bijis jāsamaksā līdz pagājušajai piektdienai. Viņa tagad nezinot, kā reaģēt, bet norādīja, ka nevar tik viennozīmīgi apgalvot, ka visi fotogrāfijās iemūžinātie postījumi izdarīti tieši tajā naktī.

Viņa uzskata, ka nepieciešams piesaistīt neatkarīgu ekspertu, jo nevar tā vienkārši iesniegt rēķinu par 2500 eiro. Lūcijasprāt, par šādu summu varētu atjaunot norautu jumtu.

Es pašā ballē nebiju, bet nu piebraucu tur uz pāris minūtēm tieši tad, kad policija tur atbrauca (naktī),

Lūcija apgalvoja un sacīja, ka ar draudzeni, kura bija viena no pasākuma organizētājām, viņai joprojām ir labas attiecības. Lūcija negrib viņai neko pārmest. Paši organizatori esot ap trijiem naktī aizbraukuši no pasākuma.

«Man tagad ir kauns skatīties acīs viesu nama īpašniecei, kaut arī zinu, ka mani pirksti nav vainīgi,» viņa teica sarunas noslēgumā un piebilda, ka viesu nama īpašniece it kā draudot ieteikusi necīnīties pret naudas samaksu, jo tas esot bez izredzēm.

Izsists viesu nama ieejas durvju logs
Izsists viesu nama ieejas durvju logs Foto: Aculiecinieka foto

Savukārt Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas direktora vietniece izglītības jomā Ilona Care TVNET sacīja, ka pirms sarunas ar portālu viņa neesot bijusi informēta par 10.oktobra «Fukšu balli» un jauniešu izdemolēto viesu namu.

Šis pasākums neesot bijis saskaņots ar skolas vadību un skolotājiem.

Viņa pieļāva, ka daļa balles apmeklētāju nav bijuši no šīs skolas. Iespējams, daļa skolēnu bija no citām skolām un maldināja pieaugušos, sakot, ka mācās Rīgas Valsts 2. ģimnāzijā.

Viņa sacīja, ka 10. klašu iesvētību pasākums Rīgas Valsts 2. ģimnāzijā notika 9. oktobrī no pulksten 16 līdz 19.30, nevis 10. oktobrī, kad sākās jauniešu ballīte Baložos. Iesvētības bijušas organizētas skolas zālē, katrai klasei bijuši savi uzdevumi, tostarp bija jāparāda sava erudīcija. Skolas pārstāvjiem neesot informācijas, ko skolēni darīja vakara tālākajā daļā.

Tāpat Care norādīja, ka ģimnāzijā ir sešas 10. klases, bet viesu nama īpašniece minēja četras.

Pleķi gultā
Pleķi gultā Foto: Aculiecinieka foto

Tā kā nav oficiāli zināms, vai un kuri ģimnāzijas skolēni piedalījās šajā pasākumā,

izglītības iestādes vadība neuzskata, ka šajā gadījumā vajadzīga kāda akūta rīcība.

Vienlaikus tā aicinās policijas pārstāvjus ierasties skolā, lai likumsargi atgādinātu 10. un 11. klašu audzēkņiem par civilatbildību un kriminālatbildību. Šādas preventīvas un izglītojošas tikšanās skolā organizētas jau iepriekš.

Care arī sacīja, ka skolā ir izstrādāta detalizēta kārtība, kā organizējami ārpusklases pasākumi. Pirms tiem noteikti jāzina atbildīgie skolotāji un vajadzīgi gan skolēnu iesniegumi, gan viņu vecāku atļaujas par piedalīšanos pasākumā. Tikai tad, ja šajā jomā viss ir kārtībā, direktors dod atļauju pasākumam notikt.

Tāpat katrs skolēns un viņa vecāki slēdz līgumu ar skolu. Šajā līgumā vienojas arī par iekšējās kārtības noteikumu ievērošanu un to, ka skolēns skolas vārdu nesīs ar godu.

Norauta aizkaru stanga
Norauta aizkaru stanga Foto: Aculiecinieka foto

Bet Valsts policijas pārstāvis Dairis Anučins TVNET sacīja, ka policijā ir saņemts iesniegums par šo pasākumu. Tagad policijā sākta pārbaude par iesniegumā minētajiem faktiem - izdemolētajām telpām un bojājumiem. Pagaidām vēl nav pieņems lēmums, kā lietu tālāk risināt. Valsts policijas pārstāvji notikuma vietā tonakt neesot bijuši, bet tur bijuši pašvaldības policijas darbinieki.

Iespējams, kāda skolēna kuņģa saturs uz grīdas
Iespējams, kāda skolēna kuņģa saturs uz grīdas Foto: Aculiecinieka foto
Komentāri (1575)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu