EM: Klimata emisiju samazināšana Latviju atsviedīs akmens laikmetā (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Jaunās regulas saistībā ar siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinājumu, kuras Latvijai uzliek Eiropas Komisijas jaunā enerģētikas politika, ir absurdas un Latvijai nozīmē atgriešanos akmens laikmetā, šodien pēc Tautsaimniecības padomes vadības komitejas ārkārtas sēdes žurnālistiem atzina ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis.

«Lai izpildītu jaunās prasības, Latvijai ir tikai trīs veidi - aizliegt automašīnas, aizliegt govju turēšanu, kā arī pārtraukt kurināšanu ar gāzi un pāriet uz biomasu. Ņemot vērā, ka pēc 2017.gada vairs nebūs pieejama Eiropas nauda, varam droši rēķināties ar dzīves līmeņa krišanos, iedzīvotāju masveida aizbraukšanu un valsts nonākšanu akmens laikmetā,» sacīja Dombrovskis.

Viņš arī atgādināja, ka

līdz šim Latvija jau par 60% samazinājusi savu emisiju apjomu,

kas ir otrs lielākais samazinājums pēc Ukrainas rādītājiem, līdz ar to nav godīgi uzlikt Latvijai neizpildāmas prasības emisiju samazināšanai.

«Turklāt Briselei nav nekādu kompensāciju uzņēmējiem. Eiropas fondi gadiem sadalīti un ir naivi cerēt uz kādu papildu finansējumu. Savukārt, ja kā kompensāciju izskatītu nākamo plānošanas periodu, pie tādiem emisiju samazinājuma apjomiem visa fondu nauda būtu jānovirza tikai šim mērķim,» sacīja ministrs.

Viņš arī norādīja, ka Latvija nevar piekrist Eiropas Komisijas piedāvājumam, līdz ar to būtu jāpievienojas Polijas viedoklim, kura jau oficiāli paudusi striktu noraidījumu plānotajam emisiju samazinājumam.

Kā ziņots, Eiropas Komisija šogad nāca klajā ar piedāvājumu jaunai klimata un enerģētikas politikai laika posmam no 2020.gada līdz 2030.gadam. Tas paredz noteikt

40% siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinājumu 2030.gadā,

salīdzinot ar 1990.gada līmeni

Prognozējams, ka mērķa izpilde uzliks papildu slogu atsevišķu nozaru komersantiem, tostarp enerģētikas. Latvijas komersanti pēdējos gados jau ir īstenojuši dažādus modernizācijas pasākumus, nomainot novecojušās iekārtas pret jaunākām un efektīvākām iekārtām, kā arī pārejot no oglekļa intensīva kurināmā uz biomasu, kas nerada lielas emisijas.

Lai gan Latvija atbalsta EK plānu samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas, tā vispirms vēlas zināt, kādas emisiju samazināšanas saistības būs jāuzņemas katrai dalībvalstij, šāda nostāja pausta 14.oktobra valdības sēdē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu