Kurš melo? Pašvaldība vai iedzīvotāji? (146)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītājs

Pirms nedēļas portāls TVNET publicēja lasītājas vēstuli par paniku un bezspēcību - cilvēki pēc plūdiem Egļupē esot pamesti likteņa varā. Pēc šā materiāla sazinājāmies ar Inčukalna novada domes sabiedrisko attiecību speciālisti Janu Bunku, kura sagatavoja pašvaldības atbildi. Pēc tās lūguma publicējam to pilnā un negrozītā tekstā.

Te varat izlasīt lasītājas viedokli:

Iepazīstoties ar publikācijā minētajiem faktiem, vēlamies vērst uzmanību, ka diemžēl lielākā daļa ir neprecīzi un balstīti uz emocijām, nevis ataino patieso situāciju notikuma vietā un laikā.

28.augusta stiprās lietus gāzes nepatīkami pārsteidza lielu daļu valsts un paaugstināts ūdens līmenis bija novērojami daudzās vietās, tostarp, arī Inčukalna novada Egļupē dārzkopības kooperatīvās sabiedrības (DKS) «Draudzība Inčukalnā» upītes teritorijā.

Tās pašas dienas pēcpusdienā Inčukalna novada domes izpilddirektors Oskars Kalniņš tik tiešām saņēma raksta autores, DKS pilnvarotās personas Andras Bērziņas zvanu,

tomēr sarunā netika minēta nepieciešamība pēc dzeramā ūdens, bet gan situācijas raksturojums.

«Ja situācija būtu tik smaga, ka būtu nepieciešams dzeramais ūdens, pašvaldība tādu palīdzību neapšaubāmi organizētu, kā arī noteikti parūpētos, lai uz notikuma vietu ierastos glābšanas dienesti, kuri, pēc autores teiktā, nereaģēja uz viņas zvaniem,» vērtējot rakstā minētos faktus, komentēja O.Kalniņš.

Patiesībai neatbilst arī fakts, ka pašvaldības izpilddirektors nerada iespēju ierasties plūdu skartajā vietā Egļupē. O.Kalniņš ieradās apsekot notikuma vietu tās pašas dienas pēcpusdienā, savukārt Inčukalna novada domes priekšsēdētājs Aivars Nalivaiko – nākamās dienas pirmajā pusē.

Foto: TVNET lasītājs

Izpilddirektors notikuma vietā tik tiešām konstatēja, ka ūdens līmenis upes lejas daļā paaugstinājies no krastiem izgājušās upes dēļ,

tomēr visi ceļi bija izbraucami un iedzīvotāji nebija norobežoti no pārējās sabiedrības.

Arī rakstā minētais auto nevis noslīka, bet gan ar vienu riteni bija iebraucis grāvja malā, kas ūdens dēļ bija izskalota. Tomēr automašīna neslīka ūdenī, kā tas aprakstīts rakstā, tā ar vienu riteni bija iestigusi.

Inčukalna novada domē tika saņemti divi DKS pilnvarotās personas A.Bērziņas iesniegumi (domē saņemti š.g. 1.septembrī un 10.septembrī). Pirmais iesniegums tika adresēts Inčukalna novada domes Attīstības jautājumu komitejai (pareizais nosaukums: Attīstības, rūpniecības un lauksaimniecības jautājumu komiteja), bet otrais priekšsēdētājam A.Nalivaiko. Neviens no šiem iesniegumiem netika adresēts deputātiem, tāpēc patiesībai neatbilst fakts, ka deputāti apzināti ar tiem netika iepazīstināti.

Saskaņā ar likumu «Par pašvaldībām» 62.panta otrā daļas 1.punktu «Domes priekšsēdētājs vada domes darbu, koordinē jautājumu izskatīšanu komitejās» un tā paša likuma 7.punktu «Domes priekšsēdētājs ierosina jautājumu izskatīšanu domē un komitejās» un faktu, ka domes sēde būtu tikai mēneša otrajā pusē, kas ir krietns laika posms pēc iesniegumu saņemšanas un dotajā situācijā risinājums (ja tāds likuma ietvaros ir iespējams) nepieciešams nekavējoties, iesniegumi tika nodoti O.Kalniņam izskatīšanai ar piezīmi Nekavējoties ar būvvaldi apsekot un sagatavot priekšlikumus.

Foto: TVNET lasītājs

Iesniegumos DKS pārstāve aprakstīja situāciju un lūdza palīdzību atjaunot divas caurtekas, kā arī uzsvēra, ka plūdu laikā iedzīvotāji veikuši «neatliekamus mērus», «atbrīvojot caurteku upes straumes novirzīšanai». Diemžēl šī rīcība netika saskaņota Inčukalna novada domes Būvvaldē, tāpat netika lūgts speciālistu viedoklis, tādējādi patvaļīgo rakšanas darbu rezultātā tika pārrauts AS «Sadales tīkls» elektrokabelis (0,4 k/w, kas ir nopietna strāva), kā rezultātā daļa iedzīvotāju palika bez elektrības. Līdz ar to

no DKS puses notika nesankcionēta rīcība (rakšanas darbi), kuru šobrīd skaidro arī varas iestādes.

Pēc iesniegumā minētās notikuma vietas apsekošanas O.Kalniņš sniedza rakstisku atbildi uz abiem iesniegumiem, uzsverot, ka DKS «Draudzība Inčukalnā» ir brīvprātīga iedzīvotāju apvienība (reģistrēta LR Uzņēmumu reģistrā, tātad, juridiska persona), kas par saviem līdzekļiem veic teritorijas (rakstā minētā teritorija ir DKS «Draudzība Inčukalnā» apsaimniekošanā) apsaimniekošanu. Pamatojoties uz minēto, DKS «Draudzība Inčukalnā» jāveic visas nepieciešamās darbības likumā noteiktā kārtībā un par saviem līdzekļiem, lai atjaunotu ceļu kooperatīvās sabiedrības apsaimniekotajā teritorijā.

Foto: TVNET lasītājs

Vēl rakstā autore domes amatpersonām piedēvē vienaldzību ielu apgaismojumu jautājumā. Jāuzsver, ka savulaik minētās laternas bija DKS «Draudzība Inčukalnā» apsaimniekošanā un DKS pārstāvji vērsās Inčukalna novada domē ar lūgumu pārņemt ielu apgaismojuma tīklu (Egļupē atrodas aptuveni 20 laternas, lielākā daļa no tām uz centrālās ielas), kas elektroenerģijas parādu dēļ jau bija atslēgts, domes valdījumā. Lielākā daļa Inčukalna novada domes deputātu lūgumu atbalstīja.

Apsekojot ielu apgaismojumu tika konstatēts, ka tas ir kritiskā stāvoklī, jo ilgstoši netika modernizēts un pirms tam apsaimniekots pavirši. Lai apgaismojumu savestu kārtībā, dome uzsākusi projektēšanas un saskaņošanas darbus ar AS «Sadales tīkli», kas prasa noteiktu laiku. Tāpat nepieciešama elektrības pievadu (pieslēguma) izbūve.

«Jebkura novada, arī Inčukalna, domes prioritāte ir iedzīvotāju labklājība, tāpēc Inčukalna novada dome, administrācija un darbinieki vienmēr ir snieguši un sniegs palīdzību likuma, budžeta un cilvēciskā faktora ietvaros. Vienīgi vēlos uzrunāt katru novada iedzīvotāju un vērst viņa uzmanību uz faktu, ka

dome nevar rīkoties ārpus likuma normām,

tāpēc atteikums vienā vai citā situācijā nenozīmē vienaldzību, bet normatīvu ievērošanu,» uzsvēra A.Nalivaiko.

Te varat izlasīt lasītājas viedokli:

Komentāri (146)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu