Elksniņš tiesu debatēs velta kritiku DP darbam balsu pirkšanas lietu izmeklēšanā (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

«Saskaņas» pārstāvis Andrejs Elksniņš trešdien tiesu debatēs Augstākajā tiesā, kas izskata šī politiskā spēka sūdzību par 12.Saeimas vēlēšanu rezultātiem vairākos Latgales vēlēšanu iecirkņos, veltīja kritiku Drošības policijas (DP) darbam.

Elksniņš norādīja uz DP veiktās izmeklēšanas procesa atklātuma neesamību. Viņš arī sacīja, ka tiesībsargājošās iestādes nav nodrošinājušas, lai šajā lietā būtu aizdomās turētās un apsūdzētās personas. Pēc viņa vārdiem, bez nepieciešamās sagatavotības operatīvajam darba, Latvijas Televīzijas žurnāliste ir spējusi veikt izmeklēšanu, ko atspoguļojusi 12.oktobra raidījuma «De Facto» sižetā. Tāpat pieteicēja pārstāvis uzsvēra, ka tiesā ir izskanējušas liecības par iespējamo balsu pirkšanu vairākos iecirkņos Latgalē.

Jau ziņots, ka trešdien tiesas sēdē turpinājās tiesu debates. Liecības sniedza «Saskaņas» pieaicinātie liecinieki žurnāliste Olga Dragiļeva un Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra «SKDS» direktors Arnis Kaktiņš.

Dragiļeva tiesai liecināja par faktiem, kas saistīti ar raidījuma «De facto» 12.oktobra sižetu, kas tapis 8. un 10.oktobrī Rēzeknes novadā, Sakstagala pagastā. Galvenais darba uzdevums žurnālistei bijis balstīts uz vēlēšanu datu analīzi, pēc kuru izvērtēšanas viņa, ņemot vērā disproporcionāli lielo atbalstu partijai «Vienotība», devās uz Sakstagalu un veica iedzīvotāju aptauju.

Žurnāliste pastāstīja, ka, veidojot sižetu, viens cilvēks viņai bija stāstījis, ka par pieciem eiro bija pārdevis savu balsi par labu partijai «Vienotība», atzīmējot plusiņu iepretim deputāta Dzintara Zaķa kandidatūrai. Nobalsojis viņš esot Sakstagalā.

Viņš klāstījis, ka vēlēšanu rītā pie viņa atbrauca paziņa un piedāvāja par pieciem eiro pārdot savu balsi, izskaidrojot arī, kas jādara ar atlikušajām vēlēšanu zīmēm.

Dragiļeva liecināja, ka pēc tam devās meklēt piedāvājumu izteikušo cilvēku. Norādītais cilvēks noliedzis savu saistību ar balsu pirkšanu. Viņa norādīja, ka vismaz vēl viens cilvēks aptaujā bija apstiprinājis runas par balsu pirkšanu.

Žurnāliste sacīja, ka sižetā nav iekļauta intervija ar Sakstagala iecirkņa sekretāri, iecirknī daudzas vēlēšanu zīmes bijušas ļoti līdzīgi aizpildītas, kas šķitis aizdomīgi.

Dragiļeva neatklāja savu ziņu avotu un šā cilvēka vārdu nenosauca.

Kaktiņam tiesa piemēroja eksperta statusu, kurš tiesai varētu izskaidrot pirms vēlēšanām - 2013.gada decembrī - veiktās socioloģiskās aptaujas datus par «Vienotība» deputātu Dzintaru Zaķi.

Attiecībā uz deputāta Zaķa popularitāti Latgalē Kaktiņš norādīja, ka Zaķim ir bijis «jāieliek ļoti, ļoti liels darbs». Šādi Zaķa rezultāti nav pašsaprotami. Tāpat viņš atzina, ka teorētiski viss ir iespējams.

Kaktiņš arī sniedza komentāru par veiktajām aptaujām pirms vēlēšanām, kas veiktas jūnijā pēc partijas «Vienotība» pasūtījuma. Viņš sacīja, ka jūnijā, visticamāk, starp Zaķi un partijas «Vienotība» deputātu kandidātu Anriju Matīsu nebija lielas atšķirības popularitātes ziņā, tā bijusi līdzīga, taču piebilda, ka šāda statistika neizskaidro neko par atsevišķiem vēlēšanu iecirkņiem Latgales reģionā.

Piemēram, jūnijā veicot aptauju tiešās intervijās no 114 aptaujātajiem respondentiem Latgalē, 8,5% respondentu izteica viedokli, ka Zaķi vēlēšanās atbalstīs vai visdrīzāk atbalstīs, aptuveni 26% respondentu pauda viedokli, ka neatbalstīs vai visdrīzāk neatbalstīs.

Jau vēstīts, ka «Saskaņa» apstrīdējusi vēlēšanu rezultātus Latgales reģionā. Partijas pārstāvji esot savākuši pierādījumu bāzi par iespējamo balsu pirkšanu par labu «Vienotībai» vismaz 20 iecirkņos un par aptuveni 2000 balsīm. Līdz ar to par strīdīgiem varētu kļūt viens vai divi deputāta mandāti, iepriekš lēsa «Saskaņas» pārstāvis Elksniņš.

DP saistībā ar iespējamu balsu pirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās sākusi septiņus kriminālprocesus. Zaķis līdz izmeklēšanas beigām ir apturējis darbību partijā un atkāpies no «Vienotības» frakcijas vadītāja amata 11.Saeimā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu