Vāc parakstus vēlēšanu sistēmas maiņai Latvijā (59)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Sabiedrības iniciatīvu portālā «Manabalss.lv» 27.oktobrī sākta parakstu vākšana par vēlēšanu sistēmas maiņu Latvijā.

Iniciatīvas pieteicēja ir 11.Saeimas deputāte Inga Vanaga (RP), kura pieteikumā norādījusi, ka nepieciešams mainīt Latvijā pastāvošo proporcionālo vēlēšanu sistēmu uz mažoritāro vēlēšanu sistēmu. Vanaga uzsvērusi, ka viens no iemesliem, kāpēc Saeimas vēlēšanās piedalās arvien mazāk pilsoņu, ir neapmierinātība ar vēlēšanu sistēmu.

Vanaga iniciatīvas pieteikumā norādījusi, ka, lai pārietu uz mažoritāro vēlēšanu sistēmu, būtu jārīko referendums. Viņa uzskata, ka līdz nākamās Saeimas vēlēšanām ir pietiekami daudz laika, lai varētu sakārtot atbilstošu normatīvo aktu bāzi, informēt vēlētājus par vēlēšanu sistēmas maiņu, apmācīt Centrālās vēlēšanu komisijas pārstāvjus, rīkot profesionālas diskusijas. Vanaga uzskata, ka referendums varētu notikt vienlaicīgi ar pašvaldību vēlēšanām.

Nepieciešamību ieviest šādu vēlēšanu sistēmu Vanaga pamato ar domu, ka tādējādi «vēlētājiem tiks dota lielāka varas svira - iespēja balsot par personālijām».

«Daudziem vēlētājiem simpatizē deputātu kandidāti no dažādu partiju sarakstiem, un viņi vēlas, lai būtu iespēja balsot par šiem cilvēkiem, nevis tikai par vienas politiskās partijas deputātu kandidātiem,» norādījusi Vanaga.

Viņa uzsvēra, ka šīs vēlēšanu sistēmas deputātu kandidāti startētu vēlēšanās no politisko partiju sarakstiem. Kā viena no mažoritārās sistēmas priekšrocībām tiek minēta, ka tā nodrošina ciešāku saikni starp vēlētāju un deputātu. Vēlēšanu sistēmas maiņa varētu sekmēt šo sadarbību un mazināt pašlaik esošo pārāk lielo plaisu starp iedzīvotāju un varas pārstāvjiem, pārliecināta Vanaga.

«Vēlēšanu sistēmas maiņa ir viens no veidiem, kā kopīgiem spēkiem var veicināt vēlētāju aktivitāti, uzticēšanos deputātiem un valdībai, kā arī veicināt valsts kopīgo attīstību. Vēlētāju uzticību var iegūt ar ieklausīšanos cilvēkos, reāliem solījumiem, padarītiem darbiem, godprātību, kas diemžēl iztrūkst,» uzskata Vanaga.

Vanaga, kura 12.Saeimas vēlēšanās startēja no saraksta «Latvijas Reģionu apvienība», jaunajā Saeimā netika ievēlēta.

Komentāri (59)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu