NEPLP: Runāt par «Pieci.lv» lietderību vēl pāragri; jāpagaida līdz gada beigām (21)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Tikai gadu pēc darbības sākšanas radiostacijas «Pieci.lv» lietderību vērtēt ir pāragri un būtu jānogaida vismaz līdz šī gada beigām, uzskata Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) loceklis Dainis Mjartāns.

Lai izvērtētu ieguldījumu lietderību Latvijas Radio kanāla «Pieci.lv» izveidē, būtu jāpaiet vismaz gadam, norādīja Mjartāns. Tai pat laikā viņš minēja, ka

nekādas īpašas pārmaiņas pēc Jaunā gada viņš nesagaida, un atzina, ka «Pieci.lv» ir problēmas ar jauniešu auditorijas sasniegšanu.

Jau ziņots, ka Latvijas Raidorganizāciju asociācija (LRA) nosūtījusi atklātu vēstuli Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) un Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, kurā norāda uz Latvijas Radio kanāla «Pieci.lv» izšķiestajiem valsts līdzekļiem un aicina skaidrot radio lietderību. Tikmēr «Pieci.lv» direktors Kārlis Dagilis norāda, ka salīdzinoši mazā klausītāju auditorija ir tikai FM viļņos, radio ir populārs interneta vidē, jauniešu interese par to tikai aug.

LRA izpilddirektore Gunta Līdaka vēstulē atgādina, ka «2013.gadā elektronisko mediju vidi pāršalca ziņa, ka Saeima ir piešķīrusi 1 898 100 eiro jaunai radiostacijai «Pieci.lv» 2014.-2017.gada periodam. Šī gada budžetā raidstacijai tika apstiprināti līdzekļi 762 700 eiro apmērā. Latvijas Radio 5 attīstības koncepcijā tika paredzēts, ka tā mērķauditorija būs jaunieši vecumā no 15 līdz 30 gadiem un tas plāno sasniegt vismaz 100 000 lielu (REACH) auditoriju».

Taču pēc vairāk nekā gadu ilgas darbošanās radio tirgū 2014.gada 4.septembrī saņemtie TNS Latvijas radio vasaras reitingi, kas mērīti no 12.maija līdz 3.augustam, liecina, ka solījumi, pieprasot finansējumu radio veidošanai, netiek pildīti, norādīts vēstulē.

Mērījumos ir uzrādīts, ka «Pieci.lv» klausītāju skaits vecuma grupā no 12 līdz 24 gadiem ir 8398, savukārt vecuma grupā no 25 līdz 74 gadiem - 14 975 klausītāji. Kopējā auditorija, skanot visā Latvijā, proti, Rīgā, Daugavpilī, Liepājā, Rēzeknē, Valmierā un Ventspilī, ir 23 374 klausītāji. Tātad atbilstoši koncepcijai piešķirtais finansējums 762 700 eiro apmērā tiek 8398 jauniešu auditorijai, skaidro Līdaka.

Tikmēr «Pieci.lv» direktors Dagilis iepriekš biznesa portālam LETA sacīja, ka viņam nav pārsteiguma par šādu vēstuli. Līdzīgas bažas LRA izteikusi jau iepriekš, un «jautājumi jau atkārtojas». Viņš norāda, ka vēstulē LRA neizsaka apgalvojumus, bet gan tikai uzdod jautājumus citām institūcijām.

Dagilis, komentējot vēstulē pieminētos «Pieci.lv» auditorijas mērījumus, norāda, ka bija cerēts uz lielāku auditorijas apmēru, taču tajā pat laikā nav lolotas arī pārāk lielas ilūzijas.

Viņš uzsver, ka šie mērījumi ir tikai FM viļņos, taču «Pieci.lv» ļoti daudzi klausās internetā, kā arī aplūko radio liktos sižetus «YouTube» platformā, turklāt skatījumu skaitam ir tendence nepārtraukti augt. Tāpat Dagilis atzīmē, ka «Pieci.lv» vietnē «Twitter» popularitātes ziņā ieņem desmito pozīciju, kas ir priekšā lielākajiem medijiem. Arī «Instagram» radio atrodas pirmajā desmitniekā.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu