Kaimiņš parlamentā vēlas «ieviest veselo saprātu» (148)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Jaunievēlētais deputāts Arturs Kaimiņš no Latvijas Reģionu apvienības, kas 12. Saeimas vēlēšanās piedzīvoja pārsteidzošu popularitāti un no pēdējās vietas kandidātu sarakstā pakāpās uz pirmo, un tika ievēlēts, vēlas «ieviest veselo saprātu» valstī, jo pašlaik viņam ļoti daudzi notikumi šķiet nesaprotami un absurdi.

Savu dalību raidījumā Kaimiņš sāka ar aizrādījumu žurnālistam, ka viņam savu žaketi «vajadzētu turēt ciet, jo, ja jūs skatāties uz saviem kolēģiem BBC vai CNN, tad tā nav kaut kāda privātās komercstruktūras televīzija, kur jūs varat ar atvērtu žaketi stāvēt, un, kā jūs iepriekš teicāt, jums ir vēders par lielu – nu tad pasūtiet lielāku žaketi.»

Kaimiņš stāstīja, ka viņa mērķis ir saprast šo brīnumu valsti, jo pēdējās nedēļas notikumi viņam ir absolūti neizprotami, piemēram, kā tas iespējams, ka Solvita Āboltiņa, kas nav ievēlēta Saeimā, veido valdību. Tāpat viņam neizprotama ir arī Jāņa Junkura rīcība, kurš grasās nodot Saeimas deputāta zvērestu, bet jau pēc dažām minūtēm noliks mandātu.

«Pašā pamatā viņš melos šā zvēresta laikā.

Tas ir prettiesiski pret mūsu valsti, un šādi cilvēki ir jātiesā par valsts prestiža graušanu,» uzskata Kaimiņš. Tāpat viņam šķiet absurdi, ka cilvēks, kas apsūdzēts smagos noziegumos, Ventspils mērs Aivars Lembergs, vispār var pretendēt uz premjerministra amatu un piedalīties valdības veidošanā.

Jaunais politiķis skaidroja, ka viņa svarīgākā prioritāte Saeimā būs «Maxima» traģēdijas izmeklēšanas komisija, kurai atbalstu pauduši jau 34 deputāti un kurā iesaistījusies arī biedrība «Zolitūde 21.11». Par nihilisma kalngalu Kaimiņš nodēvēja situāciju, ka sagruvušās «Maxima» būvnieki, SIA «Re&Re», par 4 miljoniem būvēs Olaines cietumu un ka

visa valsts kultūras elite Latvijas Nacionālā mākslas muzeja spāru svētkos mierīgi sēž un fotografējas tā paša uzņēmuma «Re&Re» ķiverēs, «un tas ir ok».

Viņš norāda, ka «Maxima» traģēdija ir grāvusi valsts prestižu un uzticību valsts varai - pagājuši 11 mēneši un nekas nav noticis. Veidojot parlamentārās izmeklēšanas komisiju, Kaimiņš uzskata, ka ir jāņem piemērs no Polijas, kur bijis precedents ar sagruvušu noliktavu, un jāmācās no poļu kļūdām.

«Es nesaprotu, kā var piešķirt trīszvaigžņu ordeni Valdim Dombrovskim, kā tas ir iespējams? Vai tiešām cilvēks, kurš atkāpās it kā «Maximas» dēļ, kuram ir 27 000 eiro alga kā Eiropas komisāram, viņam ir lieta ar kredītu, ko izdevīgi aizņēmies, un cik cilvēku ir aizbraukuši uz ārzemēm, lai varētu savus kredītus vispār nomaksāt,» televīzijā piektdien sprieda Kaimiņš.

Lai atgrieztu emigrējošos latviešus Latvijā, pēc viņa domām, valstī ir jāatdzīvina reģioni, ne tikai piecas lielākās pilsētas, un

pašvaldībām jāsāk piešķirt uzņēmējiem «sēklas nauda» biznesa uzsākšanai, piemēram, 2000 eiro apmērā.

Kaimiņš atklāja, ka iestājas par tautas vēlētu prezidentu, un pauda viedokli, ka piemērots kandidāts būtu Egils Levits - «viņš izklausās diezgan prātīgs vīrs». Kaimiņš gan atzina, ka Levita darbam Satversmes preambulas veidošanā nav sekojis līdzi.

Izmantojot tiešraidi, Kaimiņš arī paziņoja, ka uzaicina Lembergu pie sevis uz «Suņu būdu».

12. Saeimas pirmā sēde plānota 4. novembrī. Kaimiņš atzina, ka Saeimas ēkā vēl nav bijis un tikai pirmdien ieradīsies iepazīties.

Jau ziņots, ka par nopelniem Latvijas valsts labā Ordeņu kapituls nolēmis piešķirt Triju Zvaigžņu ordeni bijušajam Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, kurš saņems Triju Zvaigžņu ordeņa II šķiru.

Jau vairākus gadus ilgst tiesas process pret Lembergu, kurš apsūdzēts pēc vairākiem toreizējā Kriminālkodeksa pantiem - par pilnvaru realizāciju interešu konflikta situācijā, esot valsts amatpersonas statusā, kukuļņemšanu, kā arī dokumenta viltošanu vai izmantošanu. Viņš arī apsūdzēts pēc Krimināllikuma panta par valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Komentāri (148)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu